Šilovo, a ne Šipovo

Mališani iz Šilova u poseti Novom Sadu (Foto: Grad Novi Sad)

Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima “Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada”, odnosno “Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu”. Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.

Greške portala Kurir i Mondo nisu ponovile kolege iz Večernjih novosti, RTV-a i Dnevnika koje su uredno izvestile da su u posetu Novom Sadu doputovala deca iz Šilova.

Šilovo je staro i veliko srpsko-albansko selo dva kilometra severoistočno od Gnjilana. Smešteno je u ravnici, kao prvo na putu iz Gnjilana ka Bujanovcu. Zbijenog je tipa i nalazi se na teritoriji istoimene katastarske opštine. U popisu iz 1912. godine se navodi da su u selu 34 srpska domaćinstva.

Dalje, Šilova ima i u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu. Smešteno je u dolini reke Jablanice koja u daljem toku prolazi kroz Lebane i nastavlja kroz Leskovačko polje. Od Niša je udaljeno 70 km, od Beograda 185 km, a od Prištine 75 km. Prema popisu iz 2011. selo je imalo 413 stanovnika.

Pusto Šilovo je naselje u opštini Medveđa u Srbiji, a Dešilovo se nalazi u opštini Merošina. Postoje još i Šilovac, Šilov breg, Šilov potok i Šilova glava. Iz toponima Šilovo su izvedena prezimena Šilić, Šilović, Šilojević.

Šipašnice, Gornja i Donja, nalaze se u opštini Kosovska Kamenica u Novobrdskoj Krivoj Reci.

Istini za volju, na Kosovu postoji i Šipovo, ali se ovo naselje nalazi u opštini Zubin Potok. Istorijski i geografski ono pripada Ibarskom Kolašinu i nalazi se na južnim obroncima Rogozne u gornjem toku Banjske reke.

Šipolje je naselje u opštini Kosovska Mitrovica.

Ipak, verovatno najpoznatije Šipovo je sedište istoimene opštine koja se nalazi na jugu Bosanske Krajine, u zapadnom delu Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, na oko 85 kilometara od Banjaluke. Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2013. godine, u Šipovu žive 4.052 lica. Iz ovog toponima je izvedeno prezime Šipovac koje prvenstveno označava ljude koji dolaze iz Šipova.

Osim Šipova, u BiH postoje još i: Šipovljani, Šipovača, Šipovik i Šipovica. Šip je ime jednog naselja u Sarajevu. U Rumuniji su: Šipot, Šipotele, Šipotu, i Šipote, a Šipokno je u Severnoj Makedoniji.