Proslava Svetog Save u Orahovcu, Velikoj Hoči i Prizrenu

Orahovac (Foto: Radio Goraždevac)

Pored toga što je bio verski poglavar i prvi arhiepiskop srpske pravoslavne crkve, Sveti Sava se smatra i osnivačem prvih škola u Srbiji. Zbog toga se na današnji dan proslavlja kako u crkvama i manastirima, tako i u svim obrazovnim institucijama širom naše zemlje. Tako je danas bilo i u Orahovcu, Velikoj Hoči i Prizrenu.

Liturgijom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu započelo je obeležavanje ovog velikog dana za čitav srpski rod, a tradicionalno su i ove godine prinešeni slavski kolači i žito. Kolač se svake godine “prenosi” na novog domaćina, a ove godine su domaćini slave Predrag Matić i Blagoje Stanković sa porodicama. Po završetku liturgije su domaćini priredili posluženje za sve prisutne. Obavezu da sledeće godine pripremi kolač i žito preuzeli su Olivera Radić i Miodrag Vitošević.

Takodje su liturgiji prisustvovali i direktori, nastavnici i ostali radnici “Gimnazije Orahovac” i OŠ “Dositej Obradović”, zajedno sa učenicima, koji su posle liturgije priredili kulturno umetnički program u čast Svetom Savi. Takođe su svoj doprinos dali i najmladji iz vrtića “Naša Radost” koji su recitovali pesmice i najviše oduševili prisutnu publiku.

Nakon pripremljenog programa i posluženja, proslava se prenela u školu. I u školi tradicionalno neko od članova kolektiva priprema slavski kolač i posluženje, a  s obzirom da se u istoj zgradi nalaze i osnovna i srednja škola, pripremljena su dva kolača, po jedan od svake škole. Kolačari su ove godine profesor likovne umetnosti Miroslav Šavelić ispred gimnazije i nastavnik Marko Šarić ispred osnovne škole, od kojih su čast da budu kolačari sledeće godine preuzeli profesor Hemije Zvezdan Stolić i nastavnik fizičkog Nenad Milenković. Po osvećenju i lomljenju slavskih kolača priređena je zahuska, uz posluživanje vruće rakije što je godinama unazad tradicija na današnji praznik u ovim školama.

U Velikoj Hoči je tradicija proslavljanja Svetog Save slična kao i u Orahovcu. Prvo je služena liturgija, zatim je u domu kulture priređen bogat kulturno umetnički program u kome su đaci kroz pesmu, recitacije i dramski program izneli svoju zahvalnost prvom srpskom prosvetitelju i učitelju Svetom Savi. Takođe su u školi prerezani slavski kolači i osvećeno žito.

U Prizrenu je liturgija služena u hramu Svetog Đorđa na Šadrvanu, a zatim su u Bogosloviji đaci pripremili program i izveli najlepše prizrenske pesme pred okupljenim gostima, među kojima su bili iguman Mihajlo iz manastira Arhangeli, predsednik srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jeftić, zamenica direktora kancelarije za KiM Dušica Nikolić, kao i profesori i radnici Bogoslovije.