Pokrenuta peticija za povlačenje specijlalnih policijskih snaga sa severa Kosova

(Foto: Kreni-promeni)

Pokret Kreni-promeni pokrenuo je peticiju za povlačenje specijalnih policijskih sanaga sa severa Kosova, kao i izemeštanje pet baza sa severa i demilitarizaciju severa Kosova.

Kako se navodi na sajtu ovog pokreta peticija će biti upućena predsedniku Srbije Alksandru Vučiću, premeijerima Srbije i Kosova Ani Branabić i Aljbinu Kurtiju i specijalnom predstavniku Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

“Na osnovu međusobno potpisanih ugovora predstavnika Srbije, NATO i Albanaca sa Kosova isključeno je postojanje kosovskih bezbednosnih snaga na Severu Kosova, osim policijskih snaga. To je rezultat svih dosadašnjih razgovora i pregovora”, navodi se u tekstu ove peticije.

Iz ovog pokreta kažu da zbog bezbednosnih razloga zaštite ljudi koji žive na području Severa Kosova, ovo je prva peticija gde spisak lica koja su potpisala neće biti dostavljena, već će se predajom dopisa pozvati zvaničnici da pošalju predstavnike ili se uvidom u Kreni Promeni sistem lično uvere u broj potpisnika.