Na portalu eUprave Srbije od sada moguće podnošenje zahteva za eDržavljanstvo i eSaglasnost

eUprava (Foto: Kacelarija za IT i eUpravu)

Građanima Srbije od sada su dostupne nove elektronske usluge Ministarstva unutrašnjih poslova – eDržavljanstvo i eSaglasnost, preko portala eUprava, saopštila je Kancelarija za informativne tehnologije i elektronsku upravu.

„Za Uverenje o državljanstvu, koje je do sada bilo jedan od najtraženijih dokumenata koji su se izdavali na šalterima opština, od danas se može podneti zahtev na portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu“, navode iz ove institucije.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da bude prijavljen na portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, navodi se u daljem saopštenju.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije, Mihailo Jovanović, kaže da će usluge eDržavljanstvo i eSaglasnosti doprineti većoj efikasnosti, ekonomičnosti i transparentnosti javne uprave.

„Na Portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za lična dokumenta, produženje registracije vozila kao i usluga ePlati preko koje građani plaćaju takse i naknade su jedne od onih koje građani najviše koriste“, poručio je.

Jovanović je dodao da, zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka, organi državne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad su skoro 5 miliona puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadaležnosti MUP-a.

„Što znači da toliko puta građani nisu posećivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera kao kuriri, već je državni službenik sve to obavljao za njih elektronskim putem“, kazao je Jovanović.

V.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Srbije, Milan Latinović, kazao je da su do sada imali više od 10 miliona zahteva za sve usluge MUP-a Srbije, koje se nalaze na portalu eUprava.