Novi zahtev da Goranci na Kosovu dobiju status bugarske manjine

(Foto: BTA)

Potpredsednica Bugarske Iliana Jotova dobila je uveravanja da će zahtev bugarske manjine da zvanično bude prepoznata kao nacionalna manjina na Kosovu biti “obrađen” u kosovskom parlamentu nakon konsultacija sa Odborom za etnička pitanja i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, piše agencija BTA. 

Zahtev o priznanju Goranaca kao bugarske nacionalne manjine na Kosovu koji je maja 2018. godine uputila organizacija Ujedinjeni Bugari na Kosovu, ponovo je podnet kosovskom parlamentu početkom ove godine – podseća BTA, dodajući da bugarska manjina na Kosovu broji oko 15.000 građana, te da žive u opštinama Dragaš, Prizren, Orahovac i Štrpce.

Jotova se tokom prošle nedelje sastala sa predstavnicima udruženja Ujedinjenih Bugara na Kosovu i nevladnih organizacija u selu Gornji Krstač. Prethodno je razgovarala i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Osmani je ponovila predlog koji je iznela tokom posete Sofiji da bugarska manjina ima predstavnika u Nacionalnom savetu zajednica na Kosovu, a dok su procedure u toku – da učestvuje u radu u neformalnom svojstvu, piše BTA.

“Naš cilj je da im damo status zajednice i da im damo članstvo u Nacionalnom savetu zajednica na Kosovu, a eventualno i da otvorimo bugarsku subotnju nedeljnu školu, jer u naseljima gde živi kompaktno stanovništvo sa bugarskim identitetom, očigledno postoji potreba za tim. Obećali smo da će se ovaj proces odvijati u bliskoj koordinaciji između dve zemlje i da će one, kao i druge zajednice na multinacionalnom Kosovu, imati svoja prava“, rekla je Jotova posle sastanka.

Podrška Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama

“Ovde smo da još jednom kažemo da Bugarska podržava nezavisnu Republiku Kosovo. Od sada ćemo podržavati Kosovo za njihovo članstvo pred svim međunarodnim i evropskim institucijama. Lobiraćemo za članstvo u Savetu Evrope, vrlo brzo će Kosovo podnese svoju aplikaciju za članstvo u EU i NATO“, rekla je Jotova nakon sastanka sa Osmani, istakavši da je Bugarska među prvim državama koje su priznale Kosovo.

Dve zvaničnice razgovarale su i o francusko-nemačkom predlogu. Prema rečima Jotove, ovaj predlog je prvi korak ka pronalaženju rešenja za probleme između dve susedne zemlje.