Vučić ne pristaje na Kosovo u UN; Kurti: Kršenje predloga EU, voditi pregovore u dobroj veri

(Foto: KoSSEv)

„Dok sam predsednik Republike neću prihvatiti ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, ni ulazak u UN, a posle mene gledajte šta ćete i kako ćete“, kazao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Danas se povodom njegove izjave oglasio kosovski premijer Aljbin Kurti poručivši da to predstavlja jasno kršenje člana 4 evropskog predloga, te da je „Srbija odlučila da ne pregovara u dobroj veri“.

Srpski predsednik u jučerašnjem intervjuu na RTS govorio je o evropskom predlogu za koji su se on i kosovski premijer, kako je saopšteno iz EU, usaglasili da nije potrebno dalje da se pregovara.

Vučić je potvrdno odgovorio na pitanje da li tačka Evropskog plana u kojoj stoji da Srbija neće da se protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama uključuje i Ujedinjene nacije.

Iako je kazao da su šanse za promenu „nikakve“, Vučić je, međutim, izneo tvrdnju da se sada razgovara o mapi puta, kako bi se „dogovorilo šta je to što implementiramo“.

„Dakle neću da implementiram UN i članstvo u UN, niti bilo šta slično“, podcrtao je Vučić.

Danas se povodom ove izjave oglasio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Navodeći da je srpski predsednik sinoć „obećao“ da će da se protivi članstvu Kosova u UN, poručio je da bi to predstavljalo kršenje člana četiri predloga EU.

„Normalizacija odnosa je moguća samo ako obe strane pregovaraju u dobroj veri. Srbija je očigledno odlučila da to ne učini“, naglasio je Kurti u objavi na Tviteru.