Anketa: Većina negativno o evropskom predlogu – doneće ubrzan odlazak Srba sa KiM i ništa dobro

Foto: KoSSev

„Najprimerenijim jezikom – kao što dobiše Srbi u Vukovaru posle potpisa Miloševića za mirnu reintegraciju i evo nas u Srbiji mirno reintegrisani“, ovako je jedan od naših čitalaca odgovorio u komentaru na Fejsbuku kada smo ih upitali šta Srbi dobijaju novim tzv. evropskim predlogom, zamolivši ih da svoje stavove iznesu primerenim jezikom.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, sastali su se u Briselu ovog ponedeljka. Nakon sastanka delimičnu konfuziju u javnosti izazvala je prvo evropska izjava da su se strane usaglasile o tome da „nisu potrebni dalji razgovori“ o evropskom predlogu, koji je iste večeri sa iste adrese obnarodovan kao „Sporazum o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, te konačno zvanično objavljen i njegov sadržaj.

Vučić i Kurti su zasebno saopštili da je izostao dogovor, premda svako iz svog ugla – Vučić zahteva ZSO koja bi trebalo da se konkretizuje kroz dogovor o primeni, i negira priznanje, dok Kurti izražava žaljenje što Vučić nije potpisao tzv. Bazni sporazum, za koji je on spreman jer tvrdi da su Srbija i Kosovo dve ravnopravne i nezavisne države, ali se opire ZSO-u.

Baznom sporazumu nedostaje i dogovor o primeni istog, zbog čega će se Vučić i Kurti uskoro ponovo sastati.

Iako međunarodni partneri zvaničnom Beogradu i Prištini tvrde da se sporazum donosi radi koristi građanima, oni koje smo to pitali, ne misle tako – sudeći po odgovorima.

Šta mislite o sadržini EU predloga? i „Šta će on doneti Srbima na Kosovu“ pitanja su koja smo postavili u našim 24-časovnim anketama na Instagramu, Tviteru i Fejsbuku.

Od 2.034 ukupnih odgovora, dominantna većina je negativno raspoložena prema tzv. Evropskom predlogu, odnosno „Sporazumu o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije“. Smatraju da najmanje koristi donosi građanima. Dominiraju stavovi da ne donosi ništa dobro, da koristi donosi samo Prištini.

Na pitanje „Šta mislite o sadržini EU predloga“ u protekla 24 sata odgovorilo je 560 korisnika Instagrama. Njih 328, to jest 59%, smatra da je ovaj predlog najmanje dobar za građane, dok njih 31% (173) smatra da je ovaj sporazum dobar za Prištinu. Sa po pet posto (29 -30) su u manjini odgovori „Dobra je za Beograd“ i „Dobra je i za jedne i druge“.

Na Tviteru je unekoliko drugačiji rezultat. Od ukupno 292 odgovora, 39% odgovorilo je da je predlog dobar za Prištinu, a 32% da je najmanje dobar za građane. Ipak, 27% smatra da je predlog dobar i za jedne i za druge, dok samo dva odsto smatra da je sporazum dobar za Beograd.

Na posebno postavljeno pitanje „Šta će on doneti Srbima na Kosovu“, od 657 ukupnih odgovora na Instagramu, takođe je 59% (388) odgovorilo „ništa dobro“, dok je njih 23%, to jest, 150 korisnika kazalo da ide u korist Prištini. Njih 78, to jest 12%, smatra da neće biti promene, a samo 6%, to jest 41 korisnik se opredelio za odgovor da će sporazum doneti poboljšanje života Srbima na Kosovu.

Na Tviteru su odgovori donekle uravnoteženiji, iako je prevagu takođe odneo odgovor „Ništa dobro“ – 40% od 328 ukupnih odgovora. Da neće biti promena smatra 22%, a slede oni koji misle da će se Srbima na Kosovu poboljšati život – 20%. Za samo procenat manje, njih 19% smatra da ide u korist Prištine.

Na Fejsbuku smo postavili pitanje „Šta će Srbi na Kosovu dobiti ukoliko se tzv. Evropski predlog prihvati“, na šta je odgovorilo 197 korisnika ove mreže.

Mišljenja građana na ovoj mreži skoro su jednoglasna – Srbi neće dobiti ništa dobro.

„Plan Sila osovine je prihvaćen. Kada bude i zvanično potpisan, i kada ‘zaživi’ na terenu, mi Srbi ćemo otići u roku od šest meseci. U zavisnosti od toga ko će koliko brzo prodati imovinu koju ima“, jedan je od komentara.

Sa ovim komentarom složilo se još korisnika poručivši da će prihvatanje predloga Srbima doneti „apsolutno ništa, nego izbeglištvo“, te „ubrzan odlazak sa Kosova“.

„Dobićemo status raseljenih lica, za par meseci 90% Srba će napustiti KiM“, mišljenja je jedan od korisnika.

„Ništa sigurno, pročitajte plan sa prvom tačkom, ovo je kao Dejton – uzmi ili ostavi. Ovde samo Rakić dobiva, njegova trgovina. Kralj Nikola kazao, narode stoko moja“, takođe je jedna od poruka.

„Ej Srbi, otići će onaj koji ima u Srbiji, a ostaće sirotinja koja nema gde i sad će se videti ko je i koliko primao i ko je bio za Srbiju. Oni koji budu otišli, bili su za Srbiju figurativno, zato što neće primati isto, a to su sve državne ustanove. Sirotinja ostaje koja veruje u pravu državu Srbiju“, poručio je jedan od čitalaca.

„Mi koji ostanemo, nastavićemo da primamo socijalu. A očekujem da se neko iz Srpske liste kandiduje za predsednika tzv. R. Kosovo, i počne da prima i petu platu. Živela Srbija“, jedan je od komentara.

„Još veća maltretiranja i neprihvatljivo življenje sa komšijama“, drugi je komentar.

Bilo je i onih koji su prihvatanje predloga nazivali „istorijskom sramotom“, te „izdajom“.

I među korisnicima Fejsbuka postoje mišljenja da je prihvatanjem predloga prihvaćena jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, pa poručuju da će Srbi na Kosovu dobiti:

„Svoju državu kao suseda“; „Kosovsko državljanstvo“.

Bilo je i sukobljenih stavova – jedni tvrde da je evropski predlog, sada sporazum, prihvaćen, dok drugi misle da on nije i nikada neće ni biti prihvaćen.

„Jednostavno se neće prihvatiti jer se nikada u predviđenoj formi neće formirati ZSO (mišljenje o ZSO je nebitno) i tako sve do novih geopolitičkih dešavanja, eskalacija i slično“.

I ovde se otvorila nova polemika, o tome šta je, a šta nije prihvaćeno – da li se „kupuje vreme“ ili sporazum „vodi ka priznanju“.

„Bespotrebno je polemisati o evropskom predlogu. Niko ne sme da ga prihvati. Kosovo i Metohija je južna srpska pokrajina i neotuđiv deo Srbije. Srbija bez Kosova i Metohije ne može postojati. Opipavanje pulsa preko medija je vrlo škakljiv posao. Ne treba se igrati s narodom, jer ko god se usudio igrati se s njim nije dobro prošao. Narod je sila i snaga države, a kroz istoriju smo dokazali da smo veoma hrabar i nepokoran narod. Uvek smo se uzdizali iz pepela pa ćemo i sada“, sadržaj je jednog od komentara.

Oni koji su slikali stvarnost, pisali su: „Treba samo proći magistralnim putem na Sever i videćete koliko je tabla okačeno – kuća na prodaju. Tako da Srbi jako dobro znaju šta ih čeka“.