Opozicija: U Beogradu 17. marta protest upozorenja uoči sastanka Vučića i Kurtija

Foto: KoSSev

Nakon serije izjava kojima su srpskog predsednika optužili za izdaju u vezi sa evropskim predlogom, uoči novog susreta Vučića i Kurtija predstavnici pojedinih opozicionih stranaka najavili su za 17. mart „veliki protest upozorenja“.

Srpski predsednik i kosovski premijer usaglasili su se prošlog ponedeljka u Briselu da više nisu potrebni razgovori oko teksta evropskog predloga. Odmah zatim je za 18. mart zakazan novi sastanak dvojice zvaničnika u Ohridu, a s ciljem razgovora o implementacionom planu koji je sastavni deo evropskog predloga, koji se sada naziva Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Predstavnici „državotvorne parlamentarne opozicije“, najavili su „veliki protest upozorenja“ uoči ovog susreta.

Na tribini „Ne kapitulaciji“ koja je održana za vikend u Kraljevu, lider Nove DSS, Miloš Jovanović, kazao je da će „narod vrlo brzo iz sala izaći na ulice“.

„Idemo ka tome odlučno, osmišljeno, etapno, ali idemo. 17. marta vas očekujemo u Beogradu, da uputimo poruku Vučiču pred odlazak u Severnu Makedoniju“, poručio je okupljenima Jovanović.

Kaže i da je Srpska napredna stranka „ružna prošlost“, ali i da Vučić mora da ode sa mesta predsednika Srbije.

„Vučić je racionalista, materijalista, on ne shvata kosovski zavet i srpsku istoriju“, dodao je Jovanović.

Sa druge strane, kazao je da je Evropski predlog zapravo sporazum o kapitulaciji Srbije i secesiji Kosova.

„Ovo je i sporazum o stvaranju Velike Albanije, ukidanju Republike Srpske i otvaranju niza teritorijalnih pitanja u tada krnjoj centralnoj Srbiji. Sporazum o najvećem nacionalnom poniženju nas kao naroda. On poništava Kneza Lazara, Karađorđa, Mišića, kapetana Pavlovića, Tepića, sve srpske heroje“, zaključio je Miloš Jovanović.

Na istoj tribini govorio je i lider Dveri, Boško Obradović.

Takođe je pozvao građane da 17. marta dođu u Beograd, čime će poslednji put „upozoriti“ Vučića da u Ohridu odbaci francusko-nemački sporazum.

„Tražimo da Vučić podnese ostavku zbog rušenja ustavnog poretka i kapitulacije u Briselu, i da se raspišu vanredni parlamentarni i predsednički izbori“, istakao je Obradović i dodao – „neka na tim izborima SNS kandiduje izdaju i Veliku Albaniju kao svoju politiku“.