Srbin uhapšen za ratni zločin na Končulju je pripadnik pogranične policije, advokat kaže – pozlilo mu danas

(Foto: KoSSev)

Juče uhapšeni pripadnik Kosovske policije Z. A. koji se tereti za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog društva“ uhapšen je na prelazu Končulj, a kako je za KoSSev potvrdio njegov advokat Vasilije Arsić, Specijalno tužilaštvo danas je zatražilo određivanje mere jednomesečnog pritvora. Z. A. je i prema tvrdnji advokata bio potrešen do te mere da je danas morala da interveniše i Hitna pomoć.

Da je Z. A. uhapšen, izvestilo je juče kosovsko Specijalno tužilaštvo, premda ne precizirajući i gde se hapšenje dogodilo.

On se, prema navodima tužilaštva, sumnjiči da je tokom rata na Kosovu, tačnije marta 1999., u policijskoj stanici u Kamenici, u svojstvu službenog lica i u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije, uniformisan i naoružan sa njima prvo pendrekom tukao osobu sa inicijalima B.M, potom ga maltretirao i naneo mu teške povrede, traume i ozbiljno mu život ugrozili sat i po vremena.

Sumnjiči se i da je tokom februara i marta 1999. godine, a u saradnji sa drugim pripadnicima srpske policije učestvovao u proterivanju i prisilnom iseljavanju građana Kamenice albanske nacionalnosti i okoline, te da je navodno pljačkao, a potom i palio kuće lokalnog albanskog stanovništva, kao i da je učestvovao u maltretiranju albanskih civila.

Advokat uhapšenog Z. A, Vasilije Arsić u izjavi za KoSSev portal večeras, precizirao je da je četrdesetpetogodišnjak uhapšen juče oko 17 časova, na prelazu Končulj, kada se iz pravca Kosova uputio ka centralnoj Srbiji, a prema prijavi upravo B. M. koji se u saopštenju Tužilaštva spominje kao oštećena strana.

Advokat Arsić je ujedno demantovao da je Z. A. za vreme rata na Kosovu bio pripadnik srpske policije, rekavši da je on zapravo bio redovni vojnik Vojske Jugoslavije. Tada je Z. A. imao 20 godina, inače doba redovnog vojnog roka za tadašnje državljane Jugoslavije.

Z. A. se trenutno, prema rečima Arsića, nalazi u Prištini, gde je danas dva puta saslušan – jednom u policiji, a drugi put pred pretpretresnim sudijom.

Specijalno tužilaštvo, kako je kazao Arsić za KoSSev, danas je Sudu za prekršajne postupke predložilo meru jednomesečnog pritvora, a kako Z. A. „ne bi pobegao sa Kosova i mogao da utiče na svedoke“.

„Sada se čeka odluka suda o pritvoru, a trenutna mera protiv Z. A. je 48-časovno zadržavanje“, kazao je advokat Vasilije Arsić.

Na pitanje kako se Z. A. danas oseća, njegov advokat je kazao:

„Verujte da je on bio toliko potresen da je Hitna pomoć bila da interveniše“.

Da je Z. A. pripadnik Kosovske policije danas je potvrdio njegov advokat i to – pripadnik pogranične jedinice, odnosno odeljenja zaduženog za kontrolu tzv. Zelene zone. Međutim, Arsić je kazao i da je Z. A. prethodno suspendovan sa radnog mesta, ali da je njegov ugovor i dalje aktivan. Iako nije precizirao i razlog za njegovu suspenziju, naglasio je da to nema nikakve veze sa slučajem za koji se tereti.

Arsić nam je posvedočio da je na pitanje koje je danas uputio Tužilaštvu, kako je njegov branjenik prošao bezbednosne provere za rad u Kosovskoj policiji, ako se sumnjiči za ratni zločin ’99, ostao uskraćen za odgovor.

„Verujte da sam sve to pitao, oni samo sležu ramenima, ne kažu ništa“.