Manipulacije na društvenim mrežama, botovi i njihovi onlajn ratovi

Ilustracija (Foto: pexels)

Sa velikom količinom sadržaja na društvenim mrežama, posebno kada se radi o društveno-političkim događajima, javljaju se i objave koje mogu da dovedu u zabludu. Za masovno komentarisanje objava medija, vesti i političkih događaja koji se odnose na Srbiju, Kosovo i čitav region u korist vladajuće stranke i njenog rukovodstva, kritikovanje opozicije, opozicionih lidera, odbrana vlasti po svaku cenu zadužena je „vojska botova“.

Internet tim SNS-a je 2018. godine imao 3.456 botova zaduženih da revnosno ostavljaju komentare na portalima i društvenim mrežama rečeno je tada na sednici Izvršnog odbora te stranke održane u Čačku, izveštavao je Ozonpress.net. Sudeći prema broju naloga koji je, tokom februara ove godine, ugašen na Fejsbuku i Instagramu, broj botova se godinama povećavao.

Prema rezultatima trogodišnje studije iz 2019. godine koju su sproveli istraživači Univerziteta Oksford, većinu društvenih mreža preuzeli su brojni autoritarni režimi, a kompjuterska propaganda i botovske kampanje manipulacije koriste se za kontrolu informacija na tri načina – diskreditovanje političkih protivnika, gušenje drugačijih stavova, ali i suzbijanje osnovnih ljudskih prava.

U čak 56, od 70 ispitivanih zemalja, istraživači Oksford univerziteta su pronašli dokaze o organizovanim kampanjama “kompjuterske propagande” na Fejsbuku, a među zemljama koje su bile predmet istraživanja nalaze se i Srbija, BiH, Hrvatska i Makedonija.

Konzumiranje vesti, igranje igrica ili prelistavanje objava na društvenim mrežama, i mnogi sadržaji na mrežama neizostavan su deo svakodnevnog života.

U našoj javnosti, sa velikom količinom sadržaja na mrežama, posebno kada se radi o društveno-političkim događajima koji rasplamsavaju različite emocije, javljaju se i objave koje mogu da dovedu u zabludu – dezinformacije, manipulacije, netačne tvrdnje, različite spekulacije, potpirivanja i teorije o protestima i onima koji stoje iza njih.

Kompanija Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama je u sa ciljem da spreči delovanje botova, i samim tim, manipulisanje informacijama na ovim društvenim mrežama ukinula više hiljada lažnih profila.

„Ukinuli smo 5.374 naloga, 12 grupa na Fejsbuku i 100 naloga na Instagramu jer su kršili našu politiku protiv koordinisanog neautentičnog ponašanja na internetu. Ova mreža se nalazila u Srbiji i pre svega je bila usmerena ka domaćoj javnosti u zemlji”, navodi se u tromesečnom izveštaju koji je u februaru ove godine objavila je kompanija Meta.

Botovska mreža je 2020. godine koordinisana putem interneta i preko samostalne aplikacije koja je operaterima omogućavala da komentarišu i objavljuju različite postove na sajtovima i na društvenim mrežama.

Meta navodi da je istražila i blokirala ovu aplikaciju, ali da je ona očigledno nastavila da se koristi na drugim platformama i sajtovima medija.

Tviter tokom 2020. godine obrisao više od 8.500 naloga

Za gađenje naloga botova na Fejsbuku i Instagramu, Meti su kao primer poslužile i aktivnosti sa Tvitera iz aprila 2020. godine.

Nepromišljene akcije Napredne stranke na mreži doprinele su da osvanu na međunarodnim naslovima kada je Tviter objavio da je obrisao 8.558 naloga uključenih u „koordinisanu akciju“ namenjenu „promovisanju vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera“.

Srpski poreski obveznici nesvesno plaćaju armiju botova zaduženu za promovisanje vladajuće stranke i omalovažavanje njenih rivala, pisao je BIRN u junu 2020 godine.

Kako se manipuliše na društvenim mrežama?

Manipulacija na društvenim mrežama podrazumeva kreiranje lažnih naloga kojima je cilj, da kroz različite sadržaje, utiču na javno mnjenje, trendove i popularnost određenih aktera.

Neki od lažnih profila, poznati kao “botovi”, proizvod su kompjuterskog programa i koštaju samo nekoliko centi.

Druge, one malo kompleksnije i skuplje, vode ljudi, te ih je nekada teško razlikovati od pravih korisnika. Cena ovih naloga ide i do nekoliko stotina evra i onlajn mogu ostati do nekoliko godina.

Reklamiranje na društvenim mrežama omogućava korisnicima naloga da dosegnu do što većeg broja ciljane publike. Iz kompanije Meta su otkrili da je u te svrhe Srpska napredna stranka za reklamiranje na Fejsbuku i Instagramu potrošila najmanje 150.000 dolara.

Masovno komentarisanje objava medija, vesti i političkih događaja koji se odnose na Srbiju, Kosovo i čitav region u korist vladajuće stranke i njenog rukovodstva, kritika opozicije, opozicionih lidera, odbrana vlasti po svaku cenu jedini je zadatak vojske botova.

Istovremeno društvene mreže je vojska botova koristila za hvalisanje predsednika i vladajuće stranke sa ciljem da se kritičari ućutkuju i guraju na margine, a najglasniji disidenti su često targetirani kroz uznemiravanje na internetu.

I pored toga što su gašenje botovskih naloga na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu mnogi mediji objavili pod naslovima koji označavaju kraj mreže botova u Srbiji, digitalna era i sve naprednije tehničke mogućnosti, ne odražavaju takve tvrdnje. Kada se kombinuje savremena tehnologija i ljudski resursi, kakvima raspolažu vladajući centri moći, mogu pronaći nove načine da iznova utiču na javno mnjenje putem društvenih mreža i interneta.