Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Čišćenje crkve svetog Ilije u selu Smać (Foto: Radio Goraždevac)

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić, Novake… okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine, kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

Dogovoreno je da ovakve mobe budu češće i da se nastavi sa čišćenjem grobalja i u ostalim selima gde su groblja zapuštena. Meštani ovih sela su danas prisustvovali Liturgiji u hramu Sv. Đorđa u Prizrenu i nakon toga iskoristili vreme da obiđu i ostale svetinje u ovom “gradu muzeju”.

Povodom ove akcije kratku izjavu za naš radio dao je paroh prizrenski jerej Jovan Radić.
“Ovakve akcije znače da je ljudima stalo do svojih korena i na ovaj način daju primer svojoj deci kako bi se trebalo ophoditi prema svojim precima i grobovima svojih predaka. Nadam se da će u budućnosti ovakvih akcija biti sve više i da će sve naše svetinje ponovo zasijati u punom sjaju” – rekao je o.Jovan.

Selo Smać se nalazi na oko deset kilometara severno od Prizrena. Crkva svetog Ilije sagrađena je 1994. godine, a samo pet godina kasnije je minirana.