Goraždevac: Vlada Srbije već dva meseca ne imenuje novog predsednika Privremenog organa, građani u očaju bez plata i drugih davanja

Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.

Vlada Srbije smenila je predsednika Privremenog organa za Peć Miloša Dimitrijevića, na sednici 26. januara. Od januara do danas Vlada nije imenovala novog predsednika ili vršioca dužnosti, zbog čega se svakodnevno nagomilavaju problemi.

Nakon ove odluke sve administrativne radnje koje obavlja predsednik Privremenog organa su stale, a neophodne odluke važne za građane su izostale.

Radnici opštine po sistemu Republike Srbije iz Goraždevca sa kojima smo razgovarali kažu da su poslednju platu primili za decembar a poljoprivrednici da prvi put posle dvadeset godina nisi imali priliku da apliciraju za repromaterijal za prolećnu setvu koji obezbeđuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Svetozar Zogović, povratnik iz Belog Polja, kaže da više nama od čega da živi jer platu ne prima već tri meseca.

„Ovo je sramota. Naša država ne radi kako treba iako se hvale na televiziji. Dovedite čoveka koji će da obavlja dužnost predsednika opštine koji će da nam potpiše plate i da nam da život”, rekao je Zogović za Radio Goraždevac.

On kaže da ne zna kako će da preživi i da vrati svoje dugove ako uskoro ne primi platu.

„Imam kredit u poštanskoj štedionici koji nisam platio tri meseca, sad će biti kamata na kamatu. Ne znam koliko će da me košta, ali ovo je sramota sa ovom situacijom. Ne znam šta da radim, evo kako živim, a moram da se borim. Bolestan sam, ne smem da se nerviram, ali život je takav”, kaže Zogović.

Luka Zlatičanin kaže za Radio Goraždevc da platu, od koje žive on i njegova petočlana porodica, nije primio već tri meseca. Pored toga dodatni problem predstavlja i kredit koji ima u banci, iz koje svakodnevno dobija pozive da reguliše svoje obaveze.

„Imam kredit, zovu me iz banke, kamata mi raste. Ja ne znam šta se dešava. Da li se pita kancelarija ili ko ne znam, ali ne postavljaju još čoveka, ne znam kako. Nas petoro, a plate još nema. Zadužujem se pa će valjda biti plate da vratim to. Ne znam ni kada će da bude. Nadam se da ćete vi kao novinari uspeti da vidite šta se dešava“, kaže Zlatičanin.

Zlatičanin dodaje da ovako više ne ide i planira da preduzme neke mere.

„Videću sa još nekima, ali ovako ne može. Ne znamo ni kad će plata. Moraćemo neke mere da preduzmemo jer ovako ne ide. Šta da kažem deci kad ni ja ne znam kad će plata. Nadam se da ćete i vi da nam pomognete da vidimo šta se tu dešava“, kazao je Luka Zlatičanin za Radio Goraždevac.

Milan Pavlović iz Goraždevca kaže da ova smena vlasti nije napravljena voljom građana, već nametanjem.

„Ja koliko znam sve što se radi, radi se voljom građana. Da li su to izbori ili neki drugi način. Ovo što se desilo kod nas je nerealno. Ne znam koliko ljudi nije primilo platu već 2-3 meseca i sve je stalo. Kao što je stalo obdanište kojem je trebala da se gradi ograda“, kazao je Pavlović.

Zbog nastale situacije neki od građana nagovestili su da će tražiti prijem  kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Svako će da traži ono što je zaslužio, da nije zaslužio ne bi tražio. Ja se nadam da će da se vrati na staro ono što je izabrano“, kaže za Radio Goraždevac Milan Pavlović.

Odlaganje kancelarije za Kosovo i Metohiju da imenije predsednika privremenog organa opštine Peć, napravilo je problem i poljoprivrednicima, smatra Dragan Vukanić iz Goraždevca.

„Ja ne znam šta je sa ovom opštinom, šta se radi ovo. Trebalo bi to da se reši“, kaže Vukanić.

Prema njegovim rečima, posle dvadeset godina mnogi nisu bili u prilici da konkurišu za repromaterijal za prolećnu setvu.

„Što se mene tiče, tu i tamo, ali neko nema novca da kupi ni đubrivo ni seme“, kaže Dragan Vukanić.

Iz Kancelarije za Kosovo u Metohiju u odgovorima na pitanja Radio Goraždevca kažu da će svaka vrsta pomoći biti omogućena i isplaćena Srbima koji žive u opštini Peć bez obzira na kadrovska rešenja u Privremenom organu ove opštine i da niko neće biti uskraćen.

Za nastalu situaciju krive bivšeg predsednika Privremenog organa jer, kako navode, nije predao pečat. Medjutim, u odgovoru ne navode kome Dimitrijević nije predao pečat, kada nije bilo imenovanja.

“Glavni razlog za sadašnje teškoće u funkcionisanju opštine Peć nastale su iz razloga što razrešeni predsednik Privremenog organa Miloš Dimitrijević nije nakon razrešenja predao opštinski pečat i dokumentaciju čime se direktno otežava funkcionisanje Privremenog organa”, kažu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Iz razloga omogućavanja redovnog funkcionisanja Privremenog organa, Kancelarija za KiM je uputila nadležne u mogućnosti kako da do imenovanja predsednika Privremenog organa postupa u najhitnijim i neodložnim slučajevima.

Bivši predsednik Privremenog organa za Peć Miloš Dimitrijević, rekao je novinarima Radio Goraždevca da se nalazi u Beogradu. Od Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da nije dobio dopis kome da preda pečat. Podseća da je primopredaja dužnosti moguća samo sa onim koga vlada imenuje.

„Ja ću vrlo rado predati pečat i izvršiti primopredaju onome koga Vlada imenuje. Svako predavanje pečata nekome ko nije ovlašćen od strane Vlade je protivzakonito i u tome ne želim da učestvujem”, rekao je za Radio Goraždevac Miloš Dimitrijević.“

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su podsetili da je imenovanje predsednika i članova veća Privremenog organa svih lokalnih samouprava u nadležnosti Vlade Srbije, ali nisu dali odgovor zbog čega je Miloš Dimitrijević smenjen.