Otvorena nova galerija u KM: Od slika, preko edukativnog programa, do restauracije nameštaja

Foto: KoSSev

Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile Anđela Radenković i Sanja Živković – dipolomirane slikarke. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.

Sve je krenulo sasvim spontano – počinje razgovor jedna od vlasnica, Anđela Radenković.

„Sređivali smo moj stan, tj. trebalo je da se uselim i restaurirale smo zajedno fotelje, stolice i ostale stvari. To sam već radila ranije sa ocem, a onda smo došle na ideju da kupimo mašine i da krenemo to da radimo kao uslužnu delatnost“, kazala je Anđela.

U ovoj galeriji se bave različitim vrstama umetnosti. Tu je studio za restauraciju i prodaju slika, a takođe se bave i prodajom ručno pravljenih stvari od drveta.

„Ideja nam je da ovo bude salonski, tj. izložbeni prostor onoga što radimo. Pravimo ručno pravljene lampe, lustere, police, komode, stočiće…“, navode ove umetnice.

Od samog starta i realizacije ovog poduhvata, navode da im ideje same naviru, a još jedna u nizu je i prenamena nameštaja.

„Takođe ideja nam je i da vršimo prenamenu nameštaja, recimo da se od police za TV naprave tri različite police za neku drugu namenu, tako da radimo i sa ivericom“, navode ove umetnice.

Dela koja se izlažu ovoj novootvorenoj galeriji, izrađuju se u radionici koja se nalazi u Grabovcu.

Ponuda je raznolika, naglašavaju, jer sarađuju sa umetnicima sa ovih prostora, kao i iz centralne Srbije.

„Sarađujemo sa dosta umetnika, tako da imamo različitu ponudu kao što su grafike, slike, skulpture, ikone, tačnije bilo koja vrsta umetničkog izraza“, kažu vlasnice ove galerije.

Naglašavaju da rade samostalno, te da ne sarađuju ni sa jednom institucijom.

„Radimo samostalno, nezavisno i to nam je i parola i svi su nas tako savetovali da radimo“, poručuju i dodaju:

Što se tiče edukativne strane, navode da će organizovati časove slikanja s ciljem pripreme za srednju školu, kao i za studente Fakulteta umetnosti.

Sva umetnička dela koja su izložena u ovoj galeriji su na prodaju, a ona koja ostanu na policama i zidovima galerije vraćaju se u radionicu gde se čuvaju i prepravljaju.

„Onda dobijamo novi nameštaj i nove slike, tako da mislim da menjamo taj koncept na svakih par meseci, da ceo taj koncept bude dinamičniji“, navode ove umetnice.

Anđela i Sanja ujedno poručuju i da svi zainteresovani posetioci takođe mogu doneti svoje nameštaje koje žele da restauriraju:

„Pa da ga mi sredimo, da od iverice potpuno promenimo namenu“, navode.

U saradnji sa ostalim umetnicima i u skladu sa njihovim kapacitetima, planiraju i tematske večeri uz izložbu i muzičku pratnju.