Srbi u jazu između radosti Vaskrsa i loše bezbednosno-političke situacije

Ostala nam je samo vera i nada da ćemo opstati, diskriminisani, nebezbedni, prepušteni smo sebi i Bogu. U jazu između radosti Uskršnjeg praznika i loše bezbednosne situacije na severu Kosova dočekali smo najradosniji Hrišćanski praznik, kažu sagovornici Radio Goraždevca.

Vaskrs se obeležava skromno u domu porodice Popović, u povratničkom selu Belo Polje nedaleko od Peći. Dušan je jedan od retkih mladih ljudi koji su se vratili u ovo selo. Živi sa majkom od njene plate.

“Sa verom u Boga i bolje sutra dočekujemo Vaskrs. Život u Belom Polju je težak. Nadamo se boljem sutra. Živim sa majkom. Živeo sam i sa bratom, ali je on zato što nije bio zaposlen otišao u inostranstvo. Radim povremeno, kada me pozovu u manastir Visoki Dečani ili kada nađem nešto privatno”, kaže Dušan Popović, povratnik iz Belog Polja.

Na severu Kosova Vaskrs se obeležava praznično ali u atmosferi poslednjih tenzija. Nekoliko nedelja pre Vaskrsa dogodili su se brojni incidenti. Zapaljeno je desetak automobila sa kosovskim registarskim tablicama a pre šest dana hicima iz vatrenog oružja ranjen je taksista Milan Jovanović, na koga su pucali pripadnici Kosovske policije.

“Uskršnji su praznici u toku i narod na severu voli da proslavi ovaj veliki hrišćanski praznik onako kako dolikuje. Međutim, sa druge strane, činjenica da bezbednosna situacija na severu, nije najbolja, da je daleko od dobre, u tom smislu oni stoje u jednom jazu između radosti Uskršnjih praznika i izuzetno loše bezbednosne situacije”, kaže za Radio Goraždevac Igor Marković iz NVO Aktiv.

Na Veliki četvrtak državni vrh Srbije iz Raške je obećao novi paket pomoći kosovskim Srbima, za šta će se izdvojiti dodatnih 28 miliona evra. Uz obećanja raste i cena potrošačke korpe a najugroženiji su oni koji žive od socijalne pomoći.

“Nama je socijala dvadesetog a Uskrs šesnaestog. Krpimo se, snalazimo se pa posle vraćamo i tako sve u krug. Ovde kod nas u Gračanici mogu da kažem da je najskuplje na Kosovu. Opet u marketima koje drže Albanci ima neki popust za Bajram. Naši povećavaju cene, oni smanjuju cene. Šta je tu je mora da se kupi, mora da se živi. Idemo napred”, kaže Zoran Ilić iz Gračanice.

Teško je predvideti kako će se odvijati situacija nakon Vaskršnjih praznika u bezbednosnom i političkom smislu. Najavljeni lokalni izbori na severu su sve bliže a političko bezbednosna situacija je takođe neizvesna.

“Dobijamo informacije svakodnevno o lošem tretmanu prema građanima od strane Specijalnih jedinica kosovske policije a uz sve to treba uzeti u obzir i činjenicu da u prethodnim danima politički akteri u Beogradu i Prištini ne pozivaju na smirivanje tenzija, onako kako bi to trebalo da bude u smislu da se građani osećaju bezbedno”, kaže Igor Marković iz NVO Aktiv.

Srbi i ovaj Vaskrs obeležavaju uz skromnu trpezu, na liturgijama, večernjim službama, u crkvama i manastirima, jer kako kažu, jedino se tu osećaju slobodno u naletu svih bezbednosno-političkih izazova.