Vučić: Srbija razgovara sa EU o pasošima Koordinacione uprave, verujem da će pitanje biti rešeno narednih 8 meseci

(Foto: RTS)

Vučić veruje da će se problem pasoša Koordinacione uprave rešiti u narednih osam meseci. Srbija razgovara sa EU o tome, potvrdio je predsednik Srbije.

Kada od naredne godine imaoci kosovskog pasoša se budu pridružili ostalim u regionu, uključujući i državljane Srbije, u tome da mogu bez viza slobodno da putuju Evropskom unijom, to se, ukoliko bude ostala trenutna situacija, neće desiti za nekih 80-90,000 srpskih državljana sa Kosova, koji i dalje kao putnu ispravu koriste pasoš koji izdaje Kooordinaciona uprava.

Ovaj pasoš Republike Srbije, gotovo 15 godina se razlikuje od ‘pravog’ srpskog bezviznog pasoša. Za putovanje Evropskom Unijom, potrebna je i dalje Šengen viza.

Srbija je za dobijanje vizne liberalizacije 2009, bila uslovljena da iz toga izdvoji svoje državljane sa Kosova. U septembru te godine, srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisalo je protokol sa Misijom EU za vladavinu prava na Kosovu, u skladu sa kojim je Beograd formirao novo telo za izdavanje pasoša kosovskim Srbima – Koordinaciona uprava, u sada – za srpske državljane sa Kosova, čuvenoj Ljermontovoj. U nju su skoro 15 godina odlazili po ovaj pasoš, i Srbi i Albanci.

Prema poslednjim dostupnim podacima, od 2017. godine, ove pasoše koristi između 80,000 i 90,000 ljudi. Ipak, veruje se da je ovaj broj opao, jer su u međuvremenu, pojedini Srbi, prijavljivali svoje boravište u centralnoj Srbiji i mukotrpnom procedurom sa srpskim vlastima pokušavali da to pravo i ostvare kako bi dobili regularan pasoš.

Hoće li ostati tako, ili će imaoci ovih pasoša učiniti ono čemu se nada zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi – da u narednih osma meseci zamene ove pasoše sa kosovskim?

„Građani koji imaju pasoše koje je izdao Beograd će, nadam se, iskoristiti ovaj period od osam meseci da nabave regularne kosovske pasoše, da i oni mogu da uživaju u benefitima ove odluke“, kazao je ranije ove nedelje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Iz Beograda ni ranije, a ni sada nema konkretnih informacija o tome da li i na koji način bi Srbija mogla da se pobrine o svojim državljanima kako ne bi bili diskriminisani.

Nakon što je ranije ove nedelje u Strazburu konačno i bila potpisana odluka o liberalizaciji viza za Kosovo, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao i sam Bisljimi, jedina novina za sada je u tome da se u Srbiji unekoliko javno otvorilo pitanje pasoša Koordinacione uprave.

Na pitanje Tanjuga danas, na vojnoj manifestaciji „Granit 2023“ u Batajnici, da li Srbija razgovara sa EU o tome, predsednik Srbije kaže:

„Razgovara se o tome. Ja ne mogu da vam obećam jer nije u našoj moći ali verujem da će biti rešeno u narednih osam meseci, koliko imamo vremena. Dakle imamo vremena do 1. januara da taj problem rešimo i verujem da ćemo taj problem da rešimo“, kazao je Aleksandar Vučić.