Dvodnevni trening za novinare sa Kosova o izveštavanju sa suđenja u Hagu

Novinari sa Kosova na treningu u Specijalizovanim većima u Hagu (Foto: Kim)

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu održava se dvodnevni trening za novinare sa Kosova o izveštavanju sa suđenja koja se vode pred ovim sudom.

Radionicu vode Dženet Anderson i Stefani von der Berg, dve iskusne novinarke koje izveštavaju iz međunarodnih sudova u Hagu, a o radu suda i medijskim sadržajima na web portalu Savetodavnog veća su govorile i portparolka Angela Grip i predstavnica ove institucije, pravnica Ana Profozić. Devetnaest novinara, 14 iz albanskih i pet iz srpskih redakcija, upoznati su sa radom suda ali i ulozi novinara i pravilima izveštavanja iz ove institucije.

Kosovski novinari su se najviše interesovali za zatvorene sesije i zaštićene svedoke, te uslovima u kojima borave pritvorenici, ali i zbog čega istrage dugo traju.

Na treningu se govorilo i o nekim prethodnim procesima koji su vođeni pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kao i o zastrašivanju svedoka.

Anderson i Von der Berg su istakle da je za novinare teško razgovarati sa zaštićenim svedocima i da nije moguće napraviti intervju sa njima.

Nakon celodnevnog treninga, novinari sa Kosova, među kojima su predstavnici Medija centra, Glasa Amerike na srpskom, RTK2, KoSSeva i Radija Kim, juče su kratko prisustvovali suđenju Pjetru Šalji koji se sudu obratio putem video linka.

Drugog dana sesije, najviše vremena je posvećeno pitanju reparacije žrtvama. Specijalizovana veća su dala preporuku Vladi Kosova da napravi mehanizam za obeštećenje, ali Kosovo još uvek nije napravilo Fond za nadoknadu štete žrtvama. Kako su rekli nadležni iz Specijalizovanih veća, na obeštećenje je najpre pozvan Salji Mustafa koji je osuđen pred ovim sudom na 26 godina zatvora.

Na današnjem treningu se diskutovalo i o novinarskoj etici na sudu, izveštavanju o žrvama i svedocima na suđenju, ali i procesu koji se vodi protiv bivšeg komandanta OVK i bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

Potrparol Specijalizovanog tužilaštva Kris Benet govorio je potom o dezinformacijama koje su ranije bile plasirane u pojedinim medijima o hapšenjima bivših pripadnika OVK i sudskim procesima. Teme njegovog razgovora sa novinarima bile su i curenje i poverljivost informacija, transparentnost u radu Tužilaštva.

Novinari sa Kosova u Hagu borave na poziv Specijalizovanog veća Kosova i ovo je nastavak ranijih treninga o izveštavanju o sudskim procesima koji se vode pred Specijalnim sudom.