Na videu Albanac skida trobojke sa Grabovačkog krša, naziva provokacijom i psuje Srbiju

Foto: Printskrin Veriu.info

Nastavlja se ‘rat’ oko zastava na grabovačkom Kršu.

Danas su, prema svedočenjima meštana, ponovo skinute srpske trobojke, a ovog puta snimljen je i video u kojem Albanac, koji se predstavlja da je iz susednog sela Boljetin, skida trobojke, cepa, ljutito psuje Srbiju i naziva to provokacijom Srba.

Grabovački krš je visinska tačka iznad istoimenog sela, nastanjenog Srbima, na Severu. U obliku je uzvišenja koje čine veliki kameni blokovi prirodno naslonjeni jedan na drugi. Iznad, odnosno iza krša je susedno selo Boljetin, koje nastanjuju Albanci.

U petak popodne meštani Grabovca uočili su albansku zastavu na ovom brdu. Nekoliko sati kasnije ona je uklonjena, a juče su postavili dve srpske zastave, takođe snimivši video u kojem se prikazuje podizanje zastave na jarbol.

U neposrednoj blizini je i kamen, koji je tada takođe okrečen u belu boju, a gde se prethodno nalazio nacrtan krst.

Pitanje zastava na Severu Kosova zapravo je ponovo aktuelizovano odmah nakon lokalnih izbora krajem aprila na kojima su, usled bojkota Srba, pobedu odneli predstavnici albanskih partija PDK i Samoopredeljenje.

Samo dan kasnije novoizabrani gradonačelnici Leposavića i Zubinog Potoka, saopštili su da će da skinu srpske zastave sa institucija i zamene ih kosovskim, kada zvanično budu preuzeli mandate, preneo je tada Klan Kosova.

Ubrzo nakon izbora, u severnoj Mitrovici, albanske i kosovske zastave zamenjene su novim. Odmah potom, dan kasnije, zamenjene su i stare srpske zastave novim širom Severa Kosova. One su, osim u naseljenim mestima, istaknute i duž magistralnih puteva ka centralnoj Srbiji.