Hovenijer i Pauer sa Kurtijem: Potrebna puna implementacija dogovora i uspostavljanje ZSO

(Foto: Samanta Pauer/Tviter)

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer i direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj, Samanta Pauer, sastali su se danas u Prištini sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

„Plodonosan razgovor sa administratorkom Samantom Pauer i premijerom Aljbinom Kurtijem“, poručio je Hovenijer u objavi na Tviteru.

Naznačio je da su ohrabreni zbog toga što, kako kaže, Kosovo kreće napred, posebno u borbi protiv korupcije i vladavine prava.

Američki zvaničnici razgovarali su sa Kurtijem i o dijalogu Beograda i Prištine.

„Ponovili smo važnost pune implementacije sporazuma postignutih u dijalogu, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština“, naveo je Hovenijer u objavi na Tviteru.

Da se razgovaralo o dijalogu, potvrdila je i direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj, Samanta Pauer.

„Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima u procesu normalizacije sa Srbijom, kao i o uticajnom partnerstvu USAID-Kosovo o kritičnim pitanjima, uključujući razvoj čiste energije i inkluzivni ekonomski rast“, poručila je Pauer takođe na Tviteru.

Ova američka zvaničnica došla je juče na Kosovo, a nakon što je prethodno boravila u Beogradu.

Iz srpske prestonice je poručila da će napredovanje u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine stvoriti klimu za investicije i pomoći obema privredama, ali i čitavom regionu.

„Na osnovnom nivou normalizacija će postati simbol globalnim tržištima da se sa izazovima izlazi na kraj. Olakšaće privatnom sektoru stvarajući klimu za investicije, a i čitavom regionu da postane snažan“, kazala je.

Pauer je nakon što je stigla na Kosovo kazala da osnivanje Zajednice srpskih opština „apsolutno kritičan korak koji mora da bude preduzet kako bi se osiguralo da može da se nastavi sa normalizacijom“.

„Strane se još nisu složile oko vizije i modaliteta koji će se koristiti, ali i to se po prvi put dešava, ta vrsta suštinskog angažmana“, rekla je američka zvaničnica, navodeći da se sada razmenjuju ideje i da će se nastaviti sa normalizacijom kada kompromis bude postignut.

Kompromis, prema njenim rečima, može „eventualno rezultirati uzajamnim priznanjem“.