Jednomesečni pritvor za pet osoba koje su juče uhapšene zbog podstrekivanja na terorizam; Kallxo: Koristili simbole ISIS-a

(Foto: BIRN)

Osnovni sud u Prištini odredio je danas jednomesečni pritvor za pet osoba koje su juče, u akciji Kosovske policije, uhapšene zbog sumnje za podstrekivanje na terorizam.

Kosovska policija je, nakon višemesečnih istraga, juče sprovela akciju na šest lokacija u regionima Peći, Prištine i Gnjilana, te tom prilikom uhapsila pet osoba sa inicijalima L(LJ).B, B.V, E.B, A.H i A.S., a zbog sumnje za podstrekivanje na terorizam.

U jučerašnjem saopštenju, KP je navela da su ove osobe od ranije poznate policiji, a zbog njihove prethodne umešanosti u još nekoliko krivičnih dela u Peći.

Njima je danas određena jednomesečna mera pritvora za „podsticanje na izvršenje krivičnog dela terorizam“ i „neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“, prenela je Zakletva za Pravdu.

„Osnovni sud u Prištini odlučio je po zahtevu Specijalnog tužilaštava Republike Kosovo, određivanje mere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih L(LJ).B, B. V, E.B, A.H zbog krivičnih dela podstrekivanje na izvršenje terorističkih dela i za krivično delo neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja“, navodi se u obrazloženju ovog suda, prenosi isti medij.

U današnjem saopštenju Osnovnog suda, kao i jučerašnjem Kosovske policije, međutim, nije bilo precizirano za kakvu vrstu terorizma se ove osobe terete, kao i šta su planirale.

Međutim, prištinski Kallxo, koji se poziva na dosije a koji je navodno dostavljen njihovoj redakciji, navodi da se ove osobe sumnjiče da su delili poruke javnosti, a sa ciljem da ih podstaknu na terorističke akte.

Isti medij navodi, da su osumnjičeni fotografisani i snimani u dvorištu i oko kuće B.V. i Lj.B, gde su, prema dosijeu na koji se poziva Kallxo, svi bili obučeni u uniforme i odeću sa simbolima terorističke organizacije ISIS.

U ovom dokumentu se ujedno tvrdi i da su oni fotografisani, dok pucaju iz različitih vrsta oružja, te da koriste simbole ove terorističke organizacije, kao i da su potom ove fotografije distribuirali na društvenim mrežama.