Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici – prilika za upoznavanje budućih brucoša sa paletom filozofskih i filoloških studijskih programa

Foto: Radio Mitrovica sever
Foto: Radio Mitrovica sever

Manifestacija Dan otvorenih vrata, namenjena maturantima srednjih škola, organizovana je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Ovaj događaj je prilika da se jedna visokoškolska ustanova prikaže u najboljem svetlu onima koji će već za par meseci postati brucoši.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić pozdravio je srednjoškolce i podsetio da je Filozofski fakultet najstarija visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji.

„Dobićete prave informacije o tome šta naš fakultet nudi, koje sve studijske programe možete izučavati  ovde kod nas i nadam se da će se većina vas opredeliti da upiše neki od naših studijskih programa“ poručio je dekan Arsić.

Srednjoškolci su mogli da dobiju informacije o svih deset studijskih programa, koje ovaj fakultet nudi u okviru dve studijske grupe – filološke i folozofske. Saznali su sve o tome kako se dobija budžetsko mesto za studiranje, koliko iznosi školarina i kako se plaća, kakvi su uslovi u studentskim domovima, kako funkcioniše studentsko organizovanje i kakve događaje bi imali priliku da isprate u okviru ove visokoškolske ustanove.

Manifestaciji je prisustvovao i rektor PU prof. dr Nebojša Arsić.

Za sutra je bilo planirano predtsvljanje svih fakulteta prištinskog Univerziteta na otvorenom, u šetališnoj zoni Ulice kralja Petra I, ali je usled loših vremenskih prilika, ovaj događaj odložen.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, kao deo Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najstarija je visokoškolska institucija na Kosovu i Metohiji. Osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava Fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta. Do 1999. je smešten u Prištini, da bi te godine bio raseljen i privremeno sedište pronalazi u Vranju. U Kosovskoj Mitrovici je od 2001. godine.

Fakultet svake godine upisuje oko 300 studenta na osnovnim akademskim studijama i oko 100 studenata na master akademskim studijama.