Patrijarh i članovi Sabora kod Vučića, zahvalio mu što razume potrebe naroda

Tema Kosova i Metohije je pitanje svih pitanja i najveći deo vremena na saboru posvetili smo upravo tom pitanju. Kosovo je naše srce, kazao je patrijarh Porfirije u današnjoj besedi na Andrićevom vencu.

Trećeg dana redovnog zasedanja Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, srpski patrijarh je sa grupom arhijereja posetio danas srpskog predsednika Aleksandra Vučića na Andrićevom vencu, na njegov poziv.

O sastanku je prvi izvestio sam Vučić na svojoj Instagram stranici, a potom i informativna služba SPC.

Kažu da su posebno razgovarali o „tekućim i predstojećim pritiscima“ koji se tiču dijaloga o Кosovu i Metohiji, što je naveo sličnim rečima i sam predsednik.

„Mi se molimo da Кosovo i Metohija budu ono što jesu. To je sastavni deo Srbije. Кosovo je naše srce. Кosovo je um, izvor našeg postojanja. Кosovo i Metohija su naša kolevka, ali u isto vreme, stojeći na pozicijama za koje mislimo da su pravične, da su pravedne i istinite, sva bratija je mnogo više reči posvetila potrebi da naše molitve budu za zajednički život na Кosovu i Metohiji i sa Albancima i sa svima drugima, kao i za zajednički život sa svim ljudima gde god da živimo, sa drugima i drugačijima, da naše molitve i naši napori budu usmereni na to da koliko god možemo doprinesemo razumevanju drugih i da drugi razumeju nas, na pokazivanju elementarne humanističko-antropološke istine da čovek bez čoveka ne postoji, da je čovek stvoren ne da bude čoveku vuk, nego da bude prijatelj, da je drugi stvoren Bogom, voljom Božjom, da kroz njega upoznamo sebe i upoznamo pomenuti cilj i smisao našeg postojanja. I to je negde jednoglasno ne samo razmišljanje nego i osećanje svih braće arhijereja i čitavog našeg Sabora“, kazao je patrijarh.

„U razgovoru je naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovo u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa, a da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva“, navela je SPC.

Razgovaralo se i o tragedijama koje su zadesile Srbiju ovog meseca, a patrijarh je potvrdio da će upravo nakon sastanka sa Vučićem otići na sahranu devojčice koja je prekjuče u Tiršovoj podlegla teškim ranama, kao 10. žrtva masakra u školi Vladislav Ribnikar.

„Svi ovaj problem pokušavaju da razumeju: zašto se desilo to što se desilo? Naravno, mnogi u tom pokušaju, po svaku cenu traže odgovornog izvan sebe, optužujući drugoga, ko god da je taj drugi, da je on odgovoran za to što se desilo. Кao da nismo jedan organizam. Ja sam ne jedanput rekao da smo svi odgovorni. Ja sam prvi odgovoran i neću da analiziram šta to znači, zato što razmišljam o svetu, o čoveku i o sebi u duhu Jevanđelja“, kazao je patrijarh.

Međutim, priznaje da mu je nešto „bilo interesantno“:

„Da su i psiholozi i sociolozi i stručnjaci raznih profila, pozivani na sve moguće medije da kažu šta misle o tome, zašto, kako i ko je kriv, izuzev, u samo nekoliko slučajeva na manjim medijima gde su pozvana dva sveštenika. Nigde nikog od onih koji bi imali šta da kažu, ali ne samo da kažu, nego koji bi zasigurno rečju Hristovom, rečju Jevanđelja pomogli sveukupnom suočavanju sa tim izazovom i rešavanjem tog problema. Mene su pozvali đaci iz Zemunske gimnazije, najbrojnije gimnazije u Srbiji u večernjim časovima, da im se obratim. Bilo je preko hiljadu dece. Nijedne medijske ekipe nije bilo da to zabeleži. Ja nemam lično problem sa tim, da me ne razumete pogrešno“.

Naprotiv, patrijarh veruje u suprotno – to da bi svaki episkop rado izabrao da tihuje.

„Da nije u vrtlogu bura koje, bojim se, nisu samo zavitlane ovde na našim prostorima, nego da su pre svega globalnog karaktera i da su teško uhvatljive. Svi ovi sociološki, psihološki, filozofski i razni drugi pokušaji ličili su mi, slušajući i gledajući to što se zbiva na ekranima, kao da neko gledajući uzburkano more vidi talase i pokušavajući da definiše talase hoće da objasni dubinu mora“, besedio je patrijarh Porfirije.

On se i zahvalio Vučiću što „razume potrebe naroda“.

„A to jesu i potrebe naše Crkve“, kaže patrijarh.

„O suštinskim i važnim problemima i temama svi moramo zajedno razmišljati i svako može, a i treba, da da svoj doprinos. Mi smo, evo, na Saboru i razgovaramo pre svega kao ljudi Crkve, crkveno razmišljajući o onome što je suština našeg postojanja, o veri u Hrista, o svetoj Liturgiji, o bogosluženju, o molitvi. Međutim, mi nismo izmešteni iz ovoga sveta i vremena, nego na tim temeljima, kroz prizmu Hristovu, kroz prizmu Jevanđelja, sagledavamo ovaj svet, odnosno ono što jeste najneposrednije naše iskustvo i na šta smo pozvani, a to je da Hristovom rečju i Hristom damo prespektivu i mogućnost života u nadi i u veri da ne možemo biti poraženi“.

Vučić potvrđuje da je sa pažnjom saslušao patrijarha i episkopa sa kojima se, navodi, saglasio da je:

„Jedinstvo naroda, pogotovo u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa Srbije, kao i da Crkva, kao jedna od najvažnijih institucija naše zemlje, ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva“.

U međuvremenu crkvena televizija Hram objavila je snimak patrijarhove besede sa sahrane preminule devojčice.