Veton Suroi: Svako ima pravo da krsti decu u kosovskim manastirima, Novak da izabere kada i gde

Poznati kosovski publicista Veton Suroi (Surroi) podržao je želju Novaka Đokovića da svoju decu krsti u manastirima SPC na Kosovu, premda je naglasio da se radi o kosovskim crkvama.

Reakcija je usledila na negativnu poruku kosovskog ministra za kulturu i sport, koji je na javno izrečenu želju prvog reketa sveta da želi da ode na Kosovo i krsti svoju odgovorio „nema vakcine, nema ulaska“.

„Svako ima pravo da krsti svoju decu u kosovskim crkvama. Pravo je Novaka Đokovića da izabere kada i gde to želi. Neka se u krštenju dece oseti duh jevanđelja po Mateji 22:39: Ljubite suseda svog kao što ljubite i sebe’“, poručio je Suroi.

On je na Tviteru, etovao i samog Novaka Đokovića, a ovu poruku saopštio je i uz retvitovanje reakcije Raško-prizrenske eparhije.

Ovakvom reakcijom iz Prištine i to za nekog ko je poželeo da svoju decu krsti na Kosovu odakle i sam potiče iz Eparhije raško – prizrenske, duboko su ožalošćeni, Eparhija je reagovala saopštenjem, nakon poruke Hajrule Čekua, postavljajući i pitanje – kakve šanse za mir i razumevanje na KiM šalje jedan zvaničnik kosovske vlade i to ministar za kulturu i sport, kada neprimerenim komentarom na drustvenim mrežama pogrešno interpretira izjavu Novaka Đokovića

Đoković se teme Kosova u intervjuu za čuveni italijanski list dotakao nakon direktnog podsećanja novinara – da mu je otac poreklom sa Kosova, te da je i sam posetio Kosovsku Mitrovicu.

„A sada ja želim da se vratim na Kosovo, sa suprugom Jelenom, da tamo krstimo našu decu, osmogodišnjeg Stefana i petogodišnju Taru. Znam da je ta tema veoma osetljiva. Da sukob i dalje postoji, trenutno ne sa oružjem, ali se oseća napetost. Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije, naše vere”, kazao je italijanskom novinaru.

Podsetimo, intervju za Korijere de la Sera najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića izazvao je pažnju srpskih i albanskih medija, o čemu su i jedni i drugi izvestili iz svog ugla.

„Novak Đoković je rekao da bi svoje dvoje dece voleo da na Kosovu krsti. Čak je provocirao rečima da je ‘Kosovo srce i centar kulture identiteta, tradicije i vere Srbije’,“ navela je Koha u svom tekstu.