16.2 C
Pec
26. sep 2023

Ilir Gaši: Odgovornost za kvalitet informisanja je uvek na medijima, koji su van sfere interesovanja mladih

Medijska pismenost i mediji, su van sfere interesovanja mladih. Oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.

Gaši kaže da se mladi informišu veoma dobro, ali informacije do njih ne dolaze kroz tradicionalne medije, već putem društvenih mreža i da to nisu one društvene mreže na koje mi stariji mislimo.

„Niko od njih nije na Fejsbuku sve ih je manje na instagramu. Instagram je već mreža za starije, ali je Tik-tok glavna stvar. Sa druge strane mi je zanimljivo to da jako malo medija ima profile na tik-toku, što znači da sami sebe isključujemo iz njihove sfere informisanja. Odgovornost za kvalitet informisanja je uvek na medijima. Nikad ne možeš da kažeš ‘eh ti mladi, ništa ih ne zanima’, njih zanima baš puno. Ali ti kao medij koji hoće da ih informiše, moraš da znaš kako da im približiš i ono što ih manje zanima i kako i gde to da im ponudiš. Mislim da je to glavna stvar u pogledu boljeg informisanja mladih i pružanja stvari koje nisu dezinformacije ili poluinformacije“, rekao je Ilir Gaši za Radio Goraždevac.

Osvrnuvši se na širenje lažnih vesti Gaši se prisetio jednog istraživanja iz 2018. i 2019. godine koje je pokazalo koliko je ovo ozbiljan problem, čije su žrtve ponekad i kredibilni mediji. Istraživači su posmatrali šta je primarni izvor lažnih vesti ili dezinformacija koje su objavljivane u tabloidima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu i posebno u medijima na Kosovu koji izveštavaju na Srpskom jeziku.

„Pokazalo se da je u apsolutno dominantnom broju slučajeva izvor informacija neki od dva ili tri vodeća srpska tabloida, koji su registrovani u Beogradu. Taj sadržaj se posle preliva u Republiku Srpsku, generalno prostor Bosne i Hercegovine, kao i prostor Kosova. Imamo jednu veoma razrađenu i čvrstu paukovu mrežu, koja ima svoj centar iz kog kreće najviše dezinformacija i onda se šire kroz tu mrežu i stižu do publike koja nije deo te mreže. Kada Informer napravi neku dezinformaciju ona vrlo lako i vrlo organizovano pronađe svoj put do šire publike“, kaže Gaši.

On je posebno naglasio da su nezavisni mediji i novinarstvo veoma ugroženi.

„Mislim da je situacija za nezavisno novinarstvo i za nezavisne medije teža nego ikad. To nije ništa novo, jer se puno priča o problemima koje novinari u nezavisnom delu sektora imaju. Za medije koji rade ono što od njih očekuju političari, biznismeni ili kriminalci, koji stoje iza njih stvari uglavnom idu prilično dobro“, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.

NAJNOVIJE

Više