Prizren: Proslavljen praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju, Bogoslovija obeležila svoj dan

Liturgija u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu (Foto Kim)
Liturgija u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu (Foto Kim)

Praznik posvećen Svetim Kirilu i Metodiju proslavljen je u Prizrenu svetom liturgijom u crkvi Svetog Đorđa.

Liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstava i monaštva ove eparhije. Pred par desetina vernika, ali i bogoslova Prizrenske Bogoslovije “Sveti Kirilo i Metodije”, vladika se osvrnuo na stradanje ove svetinje i prizrenske škole.

„Danas smo slavili Hrista vaskrslog i one koji su Gospoda proslavili svojim životom, zato smo Bogu blagodarni, radujemo mu se ovde u gradu gde nema naših pravoslavnih Srba, nekolicina ih je samo ostala kao svedoci oni koji su živeli ovde pre nas, ali neka oni budu seme za buduće Hrišćane. I ovi učenici koji ovde završavaju Bogosloviju i oni odlaze svako po svom poslušanju i blagoslovu svog episkopa i oni postaju apostoli, sve to daje naša Bogoslovija blagoslovom svetim kome je posvećena. Mnoge su generacije ovde učile i završile našu Bogosloviju, a eto Bog je dao da i mi u naše vreme isto činimo i delamo kao što su to činili oni što su bili pre nas“, kazao je vladika u besedi.

Vladika je čestitajući praznik u svom govoru podsetio da Bogoslovija živi sa svojim učenicima, uprkos svim nedaćama.

„Hvala svima koji su danas došli ovde da proslavimo slavu naše Bogoslovije, da se u ovom hramu pomolimo Gospodu da nam da snage ali i smelosti i hrabrosti da istrajemo na našem putu. Nema nas toliko, nema nas dovoljno ovde da bi mogli samo da ponesemo breme i krst koji nam je dat u vremenu u kojem živimo, ali je mnogo onih koji sa nama osećaju isto u srcu voleći Kosovo i Metohiju“, dodao je.

Bogoslovija u Prizrenu danas slavi i 152 godinu postojanja, a trenutno ovu školu pohađa 26 učenika.

„Nakon Bogoslovije planiram da upišem Telološki fakultet u Beogradu i da nastavim svoj put ka svešteničkoj službi. Kada sagledam celokupno svoje školovanje mogao bih reći da je, pre svega, grad i mesto u kome se nalazi Bogoslovija, kolevka naše zemlje i odatle su odlazili mnogi značajni ljudi i bili na veoma važnim pozicijama u toku naše istorije. Mogu reći da zaista nosim to iskustvo i da želim tako da nastavim svoj put“, kazao je svršeni bogoslov Dimitrije Jeftić.

„Što se tiče ovog petogodišnjeg rada koji smo imali ovde, za ovo vreme koje smo se trudili i učili u ovoj školi pre svega jeste jedno lepo iskustvo. Pošto smo sada završili školu, kada odemo odavde sećaćemo se Prizrena i škole u koju smo išli na najlepši mogući način. Kada bi me neko pitao kako je bilo u Prizrenu, rekao bih najlepše reči o gradu, školi i ljudima sa kojima sam proveo dosta vremena ovde i koji su mi pomogli da izgradim sebe kao drugu ličnost. Zaista nije bilo nikakvih problema sa ljudima u ovom gradu, bilo nam je lpo, čak smo upoznali neke ljude koji nisu Srbi a žive u Prizrenu, išli na kafe, družili se, zaista je bilo lepo“, rekao je Mihajlo Antanasović.

“Bogoslovija Svetih Kirila i Meodija živi, radi i stvara već više od 150 godina ovde u carskom gradu Prizrenu i za sve svoje godine Bogoslovija je jedna vrsta stecišta za naš narod kako u mirnim i dobrim vremenima tako i u onim koja se takvim ne mogu nazvati. Takođe, danas obnovljena Bogoslovija u Prizrenu već 12 godina uspešno radi i obrazuje nove služitelje crkve Božije i ovde upravo pod pokroviteljstvom Svetih Kirila i Metodija velikih prosvetitelja, ravnih apostolima, mi se trudimo da i naše učenike ovde u Prizrenu obrazujemo u duhu širine, apostolstva, prihvatanja i zajednice a mislim da je Prizren idealno mesto za takvu vrstu obrazovanja”, kazao je otac Isidor Jagodić, prorektor Bogoslovije.

Na obeležavanju praznika prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Danas smo ovde u Prizrenu, sutra ćemo zajedno sa našim napaćenim kosovsko – metohijskim narodom, patrijarhom SPC u Spasovdanskoj molitvo pomoliti za očuvanje ovih svetinja i našeg naroda, a u petak na svekolikom narodnom skupu učvrstiti tu molitvu sa verom i nadom Bog i Vladi Republike Srbije i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da snagu, borbu, da pružimo podršku sa željom da odole svim ovozemaljskim iskušenjima u cilju da se očuva srpski narod i ove naše viševekovne svetinje“, rekla je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Nakon liturgije u crkvi Svetog Đorđa sveštenstvo i vernici su se uputili ka Bogosloviji Kirilo i Metodije gde je priređen kulturno-umetnički program.

Podsetimo, Bogoslovija u Prizrenu je sa ostalim objektima SPC teško postradala u martovskom pogromu ali je obnovljena a od 2011. godine je obnovila svoj rad. Od tada do danas kroz ovu školu prošlo je više od 70 bogoslova, odnosno osam generacija učenika.