Vučićevih par reči o Kosovu: Čekali da sve muško sa KiM dođe u Beograd da uđu u opštine

(Foto: N1)

Zašto je hiljade Srba sa Kosova otišlo danas u Beograd da na najvećoj kiši prisustvuje mitingu Aleksandra Vučića? Šta je to predsednik Srbije imao da im saopšti?

„Ja sam večeras želeo da govorim na drugačiji način, i imam nekoliko vesti za vas dragi prijatelji. I danas, kao da su namerno čekali taj dan da značajan broj muškaraca sa Severa, da sve muško dođe u Beograd s Kosova i Metohije, da bi napali opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. I na sve to, ćutali su predstavnici Kvinte, sad to osuđuju ali pošto je Albancima dopušteno da svoj posao završe“, kazao je večeras Vučić na onom što je najavljivano danima kao najveći skup u istoriji Srbije.

„Nismo imali veću i težu krizu, čim se završi ovaj veličanstveni skup, mi čemo imati sednicu saveta za nacionalnu bezbednost, da govorimo o onome što će biti na Kosovu i Metohiji. A plašim se, mnogo toga lošeg jer znam s kim imamo posla“, poručuje iz Beograda.

„I zbog toga kao i svega što nam se dogodilo, jedinstvo, ujedinjenost i mir bitniji su nam nego ikada“, to je bilo sve što se ticalo Kosova.

Dok je rukovodstvo Srpske liste povelo zaposlene da „miting nade“ u Beogradu, Kosovska policija je zatekla građane, ali, izgleda i deo važnih međunarodnih predstavnika svojom akcijom zauzimanja zgrada Privremenih opštinskih organa.

Današnja akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nisu uspeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Američki zvaničnici, na čelu sa Entoni Blinkenom oštro su reagovali, kvalifikujući to kao nasilnu akciju kosovskih vlasti, zatraživši prekid, dok koisovska predsednica odobrava, a kosovski ministar unutrašnji poslova čestita.