Građani u velikom broju pristižu ispred zgrade opštine Zvečan, protest i u Zubinom Potoku

(Foto: KoSSev)

08.50 – Radnici opštine Z.Potok saopštili policiji da žele da uđu u opštinu

Građani su se okupili jutros i ispred opštinske zgrade u Zubinom Potoku.

Radnici opštine Zubin Potok prišli su predstavnicima policije ispred opštine i saopštili im da žele da uđu na svoja radnja mesta.

Sa okupljenima je bio bivši gradonačelnik ove opštine, Srđan Vulović, kao i lider GI za Zubin Potok, Milija Biševac.

08.40 – Milosavljević i danas ponovio zahteve građana

Neposredno pred razvlačenje duge srpske trobojke, okupljenima se u blizini zgrade opštine Zvečan obratio bivši predsednik skupštine ove opštine, Srđan Milosavljević.

Još jednom je izneo zahtev da se specijalci povuku iz opština, i da albanski gradonačelnici ne obavljaju fukcije odatle.

Takođe, on traži i da se oslobode „nepravedno uhapšeni Srbi“, pomenuvši samo dvojicu R.P i D.O.

Precizirao je da se uskoro očekuje da advokati i saopšte tu odluku o njihovom oslobađanju, a danas im i ističe 48-časovni pritvor.

08.35 – Građani razvukli srpsku trobojku dugu preko 200 metara

Okupljeni građani ispred zgrade opštine Zvečan razvukli su srpsku zastavu dugu 250 metara. Vijorila se oko 10 minuta od ograde koju je ispred opštine postavio KFOR pa naniže ka crkvi.

Razvlačenje zastave propraćeno je aplauzom.

(Foto: KoSSev)

07.38 – Ispred zgrade opštine Zvečan, nešto pre 7 časova, pristigao je veliki broj građana i on se sve vreme povećava. Na desetine okupljenih stoje u blizini Doma kulture i to uz ogradu ojačanu žicom koju je juče u blizini tu postavili pripadnici KFOR-a. Ipak, situacija je trenutno mirna.

Uz građane su i ovog jutra čelnici Srpske liste, Igor Simić, Goran Rakić, kao i Aleksandar Spirić. I danas je tu lider GI Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević.

Za razliku od ponedeljka, danas je na ovom protestu primetan veliki broj žena, a radnici bolnica su u belim mantilima i uniformama hitne pomoći. Ujedno, danas nema lica sa maskama.

Sa druge strane, pripadnici poljskog KFOR-a ojačavaju bodljikavu žicu koju su juče postavili.

Žicu su sada razvukli poprečno duž cele ulice, pa se naspram građana prvo nalazi žica, montažna ograda, a ona i pripadnici KFOR-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Vojnici sa štitovima stoje i u poprečnoj ulici – prekoputa same opštine.

Kod crkve u Zvečanu nalazi se jedno vozilo Hitne pomoći, kao i najmanje dva vozila EULEX-a.

Za razliku od prethodnih dana građani su danas udaljeniji od pripadnika KFOR-a.