Petroviću i Obrenoviću pritvor od 30 dana

Advokat Predrag Miljković (Foto: Kim)

“Upravo sam od sudije primio rešenje kojim se mom klijentu određuje pritvor od 30 dana. Sud je, kako vidim u ovom rešenju, u celosti prihvatio navode tužilaštva, ocenio je da postoji osnovana sumnja, kao i drugi uslovi koji su neophodni za određivanje mere pritvora”, rekao je branilac Dušana Obrenovića advokat Predrag Miljković. Pritvor istog trajanja je određen i Radošu Petroviću.

Miljković je najavio žalbu.

“Mi ćemo podneti žalbu u roku od 48 sati. Smatramo da po filteru koji je tužilac iskoristio i na osnovu koga on kvalifikuje ova krivična dela i ovo stavlja na teret mom klijentu, da po tom istom filteru vi možete optužiti još hiljadu i po, dve hiljade ljudi koliko je prekjuče bilo na protestu”, rekao je advokat.

Miljković je naglasio da je nezadovoljan ovom odlukom i smatra da nije pravedna.

On je novinarima potvrdio da je pritvor određen i Radošu Petroviću, branjeniku advokata Dejana A. Vasića.

Dušanu Obrenoviću i Radošu Petroviću se, prema rečima Miljkovića, na teret se stavljaju četiri krivična dela.

“Udruživanje radi rušenja ustavnog poretka, ugrožavanje bezbednosti lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice i učešće u grupi koje vrši krivična dela huliganstva. Zahtev specijalnog tužioca meni više liči na loš novinarski izveštaj, nego na zahtev tužioca koji treba da sadrži ono što zakon previđa. Ovde nemamo osnovni uslov, a to je osnovana sumnja, tužilac nije dao nijedan dokaz o osnovanosti sumnje, on je samo prepisao ono što je čuo i gledao na televiziji”, kazao je Miljković.

Napominje da nijednom rečenicom tužilac nije rekao “Dušan Obrenović je uradio to i to”.

“To nije ni mogao, iz razloga jer je Dušan Obrenović uhapšen na početku protesta, on nije učestvovao kada se desila eksalacija sukoba. On je od strane KFOR-a izvučen, bio je u prvim redovima, kada su sedeli dole. Uvučen je u zgradu opštine i tamo ga je preuzela kosovska policija o čijoj brutalnosti ću pričati posebnom prilikom”.

“Tužilac je rekao da ima veliki broj saoptuženih”

Miljković ističe da njegov klijent, nije, niti je mogao da izvrši nijedno od krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

“Što se tiče posebnih uslova, to su isti uslovi koji se svakom Srbinu stavljaju na teret, opasnost od bekstva zato što poseduje ličnu kartu srpsku i postoji mogućnost da će on pobeći u Srbiju i biti nedostupan. Dalje se stavlja ometanje istrage i opasnost od uticaja od svedoke. Tužilac je rekao da ovde ima veliki broj saoptuženih koji se procesuiraju i u postupku su identifikacije. Ne vidim kako će lišavanje slobode Dušana Obrenovića doprineti ovoj istrazi i kako će on uticati na sveodke i istragu”, naveo je advokat.

Sednica za određivanja pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću bila je zatvorena za javnost. Advokat Miljković kaže da je stanje njegovog klijenta danas malo stabilnije.

“Povrede su i dalje vidljive, osim onih koji su na glavi, ima i povrede leđa i u predelu stomaka. Ne znam zašto je današnja sednica bila zatvorena za javnost, niti vidim logičan razlog. Ja sa sudiju pozvao da sednicu otvori za javnost, da prisustvuju mediji i novinari i ko god želi. Nije praksa da sednica za pritvor bude zatovrena za javnost. Smatram da sud nije imao razloga da je zatvori, jer nije bilo zakonskih razloga za to”, zaključio je on.

UNMIK i EULEKS, po zahtevu Miljkovića, monitorišu postupak suda u slučajevima Petrovića i Obrenovića.

Advokatu Miljkoviću, odluka o određivanju pritvora Dušanu Obrenoviću dostavljena je samo na albanskom jeziku.