Ilir Gaši: Izvor lažnih vesti su zapravo izvori moći

Ilir Gaši (Foto: Radio Goraždevac)

Izvor lažnih vesti su zapravo izvori moći, zato što lažne vesti, različite vrste dezinformacija, polu istina, nesitina, propagande sve te stvari koji se šire internetom, izvori tih dezinformacija to čine da bi ojačale ili zaštitile svoju moć, kaže medijski ekspert Ilir Gaši.

„Protiv neistinitih informacija ne posotoji univerzalan lek. Potrenbno je i znanje, potrebno je i vreme da otkrijemo da je neka informacija lažna. Pre svga potreban je i kritičan stav, da budemo sumnjičavi. Svaki put kada čitamo nesto ili gledamo neki video koji izgleda kao da neko pokušava da nas ubedi u nešto, postoji dobra šanasa da je to tačno i da u tom ubeđivanju on koristi neke metode kao što su metode obmanjivanja“, zaključuje Gaši.

Ovaj tekst/video je deo projekta „Jačanje participativnog novinarstva u borbi protiv lažnih vesti“, koji implementira Radio Goraževac, uz podršku regionalnog projekta „SMART Balkan – Civilno društvo za zajedničko društvo na Zapadnom Balkanu“ koji realizuju Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM) i Institut za demokratiju i Posredovanje (IDM) i finansijski podržano od strane norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).
Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i implementatora projekta i ne odražava nužno stavove norveškog Ministarstva spoljnih poslova (NMFA).