2000 dana od ubistva Olivera Ivanovića. Poštu mu odali porodica i prijatelji

Oliver Ivanovic (Foto: Radio Goraždevac)

U vreme ubistva, u 8 sati i 15 minuta, deo porodice, prijatelji građani odali su poštu Oliveru Ivanoviću, srpskom političaru iz Kosovske Mitrovice na mestu gde je ubijen 16. januara 2018. godine.

Danas se navršilo 2000 dana od ubistva jednog od najznačajnijih srpskih političara na Kosovu. Na mestu gde je pucano na njega, ispred sedišta Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, okupili su se venčana supruga Marina Ivanović, prijatelji, saborci i građani Kosovske Mitrovice i zapalili sveće, te položili cveće.

Ideja je potekla od građanskog aktiviste iz Mitrovice Dejana Nedeljkovića koji je na okupljanje pozvao putem društvenih mreža.

“Došli smo da ispoštujemo Olivera i po prvi put nemamo kome da pošaljemo poruku jer nas je Srbija prodala i ostavila, predsednik pozvao da se malo sklonimo dok ne prođe nešto, Prištni koja vrši teror nad Srbima i hapsi ljude svakog dana, svakako nema svrhe. Njhovo suđenje (za ubistvo Olivera) je smejurija. Nažalost ne možemo ni međnarodnoj zajednici koja na sve gleda ćuteći”, kazao je Dejan Nedoljković.

Isaktao je da je duboko ubeđen da sve tri strane stoje iza ubistva ovog političara, srpska, albanska i međunarodna. “Nadam da će mozda nekad neko objaviti imena ubica i nalogodoavaca, ali da se plašim da ćemo na istom mestu biti i za 3000 dana od ubistva sa istim pitanjem – “Ko je ubio Olivera?”, naveo je Nedeljković.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ispred sedišta svoje stranke s leđa. Uprkos obećanju da će njegove ubice biti brzo pronađene to se još uvek nije desilo. Istragu o ubistvu vode i srpska i kosovska stana, o slučaju u Beogradu se ne zna gotovo ništa, dok suđenje u Prištini nije dalo previše rezultata.

Za učešće u pomaganju ovog zločina optuženi su pred kosovskim pravosuđem Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Silvana Arsović. Za organizatore kriminalne grupe kosovsko tužilaštvo optužilo je Zvonka Veselinovića, Milana Radoičića i Željka Bojića. Njih trojica su nedostupni kosovskim organima gonjenja.