Svedok na suđenju Tačiju izjavio da ga je OVK 1998. pritvorila i zlostavljala

Specijalizovana veća u Hagu (Foto: Kim)

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, još jedan albanski svedok izjavio je da ga je OVK nezakonito pritvorila i zlostavljala pod lažnom optužbom da je bio “kolaborant” sa srpskim vlastima.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad pritvorenim Albancima, Srbima i Romima, optuženi su i članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Iskaz jučerašnjeg svedoka odvijao se iza zatvorenih vrata, ali je tužilac Džejms Paće za javnost pročitao kratak sažetak svedokove ranije izjave.

Po toj izjavi, svedok je bio poljoprivrednik na Kosovu kada su ga, u avgustu 1998, priveli i pritvorili pripadnici OVK.

Mesec dana, koliko je proveo u pritvoru, svedoka su vojnici OVK ispitivali o “kolaboraciji” sa Srbima, tukli ga i zlostavljali.

Video je i da su drugi pritvorenici bili maltretirani i prebijani.

Pritvorenike je OVK držala u neljudskim uslovima, nije bilo dovoljno hrane i medicinske pomoći, izjavio je svedok.

Od povreda koje je zadobio od pripadnika OVK svedok, po sopstvenim rečima, ima trajne posledice.

Na kratkom javnom delu zasedanja, svedok je kazao da mu pripadnici OVK nikada nisu rekli za šta ga optužuju, niti su mu pokazali bilo kakve dokaze.

Ovaj svedok je 12. od početka suđenja 11. aprila, a skoro svi su svedočili na sednicama zatvorenim za javnost zbog zaštite identiteta.

Tužioci su najavili da će imati ukupno 312 svedoka.

Za ispitivanje tih svedoka, raspravno veće je tužilaštvu dalo rok do aprila 2025.

Veće, kojim predsedava američki sudija Čarls Smit, nedavno je izrazilo zabrinutost zbog sporog odvijanja procesa i nedovoljne javnosti suđenja, te je pozvalo obe strane da skrate ispitivanje svedoka i njihove iskaze u većoj meri otvore za javnost.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za “izdajnike”, “špijune” i “kolaborante” sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.