Velika Hoča: Pomen u znak sećanja na stradale iz orahovačke opštine

Parastosom ispred spomenika u Velikoj Hoči obeleženo je 25 godina od stradanja Srba u Orahovcu i okolini. Od 18 do 22. jula 1998. godine, tokom napada pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova na Orahovac i okolna sela, kidnapovano je više od 100 civila, a ubijeno sedam lica, podsetili su iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije.

Pomen stradalim Srbima služili su otac Milan Stanojević iz Orahovca, otac Milan Stojković iz Velike Hoče i paroh Arhensi iz Nemačke otac Stefan Mavrić.

Mnogi od njih su ispunili najveću Hristovu zapovest, a to je da nema veće ljubavi nego položiti život za brata svoga, rekao je na skupu paroh velikohočanski Milan Stojković.

“Mnogi od ovih žrtava položili su svoje živote zarad nas koji smo danas ovde. Zato mi kao crkva, uvek smo tu da ohrabrimo, da utešimo, da ojačamo, jer zato i crkva postoji”, kazao je sveštenik Milan.

Na skupu se obratila i profesorka srpskog jezika i novinarka Olivera Radić iz Orahovca.

“Zlo se pobeđuje sećanjem, zlo se pobeđuje istinom, svedočenjem i nezaboravom. Za mene su ova imena žive svetiljke ka Gospodu, svetiljke koje nam pokazuju put, svetiljke koje svetle u tami današnjice i govore i opominju. Iza ovih imena se kriju oči, iza ovih imena se kriju osmesi, iza ovih imena se kriju raširene ruke i umorne noge. Ta imena opominju i kao nad Plavom grobnicom pozivaju sve nas da zastanemo, da se zapitamo da li smo mi dostojni njihove žrtve?  Mene lično je često stid da se zagledam u ta imena uklesana u te kamene kocke jer se bojim da će se oni koji se kriju iza njih stideti nas nedostojnih njihove žrtve”, kazala je Olivera Radić.

Predsednik udruženja za kidnapovane i nestale Negovan Mavrić kazao je da međunarodna zajednica ne pomaže deklaracijama i da mi samo tražimo da nam se vrate nestali.

“I opet posle toga, zamislite, posle tolike tuge i bola mi nastavljamo posle pet dana zajednički život, opet radimo zajedno, živimo zajedno. Mi Srbi ponekad ne shvatamo šta nam drugi spremaju. Jer smo vaspitani da ne mrzimo druge, zato najviše stradamo” rekao je Mavrić.

Zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić rekao je da ni jedan sud do sada UNMIK-ov, EULEX-ov nije dao ni jedan odgovor za nestale i ubijene žrtve.

“U situaciji kad porodice žrtava i mučenika nerešavanjem ovih zloćina svakog dana trpe nove rane, potpuno smo posvećeni poznavanju istine i procesuiranju zločina počinjenim nad stavnovnicima zločina u Orahovcu, ali i žrtvama u livadicama, Goraždevcu, Obiliću, Starom Gracku, Cernici i svih onih oplakanih od svojih najbližih. I onih čiji posmrtni ortaci još nisu pronađeni, nasilno otimanih iz zagrljaja svojih najbližih”, rekao je Tajić.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije podseća da je tada proterano celokupno srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom „OVK“. Koordinacija ukazuje da ni posle 25 godina niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Orahovačkoj župi, iako postoje živi svedoci i žrtve.