Vučić i Stoltenberg: Da se smanje tenzije i uzdrži od nasilja, KFOR sprovodi mandat

 

 

Neprihvatljivo je nasilje nad vojnicima KFOR-a, poručio je Jens Stoltenberg. Srbija je dugotrajni partner NATO-a i Stoltenberg veruje da će se ona i uključiti u dijalog sa Prištinom na konstruktivan način. Sukob Srba sa KFOR-om prouzrokovan je neodgovornim pristupom prištinskih vlasti, odgovara Vučić, ali i ne samo to: Bilo je ustreljivanja Srba, a nema istrage o tim slučajevima, neosnovanog hapšenja Srba, što nas veoma brine. Hteli bismo da zadržimo odnos zasnovan na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije, poručio je Vučić.

Kako je i najavljivao pre par nedelja, srpski predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu. Danas su i Petar Petković i Besnik Bisljimi imali bilateralne susrete se Miroslavom Lajčakom, ali je izostala trilaterala. Takođe i Vučić se danas u Briselu sastaje sa Lajčakom.

„U maju su naše trupe bile napadnute. Povređeno ih je 93, troje ozbiljno. Ovo je neprihvatljivo. NATO je povećao svoju prisutnost za 500 vojnika zbog povećanih tenzija na Severu Kosova“, ponovio je Stoltenberg ono što već drugi mesec unazad ponavljaju i ostali.

Ono što se na Severu dešava nazvao je „izazovima“ uz nadu da će uspeti da odgovore kao NATO alijansa a sa mandatom Ujedinjenih Nacija.

„Mi ćemo nastaviti da sprovodimo svoj mandat na nepristrasan način. Siguran sam da imamo dostupne snage da primenimo mandat Ujedinjenih Nacija“, kazao je.

„Veoma je važno da su tenzije smanjene i pozivam obe strane da se uzdrže od nasilja i takođe smanje tenzije, da se uzdrže od opasnih retorika i zaista verujemo da je jedini put napred da se angažujemo u dijalogu pod posredstvom EU, koji NATO snažno podržava“.

Srbija je dugotrajni partner NATO-a i verujemo da će se uključiti u ovaj dijalog na konstruktivan način, poručio je Stoltenberg.

Inače, Stoltenberg se odlučio da na Tviteru o ovoj poseti izvesti da je dobro što se sastao sa Vučićem, sa kojim razgovarao o ranjavanju 93 vojnika KFOR-a, da je NATO pojačao trupe i da nepristrasno sprovodi mandat, dok Priština i Beograd moraju da spreče dalju eskalaciju i usredsrede se na djalog.

 

Situacija na KiM sve značajnije bezbednosno, a ne samo političko pitanje

Veoma sam ushićen kada mogu da dođem ovde, i govorim sa tobom dragi Jens i hvala puno što pokazujete spremnost da čujete i srpsku stranu, odgovorio je predsednik Srbije.

Veoma je, kaže, uznemiren zbog nedavnog razvoja na celom Kosovu i Metohiji, ne samo na Severu.

Kaže da neće da koristi igru upiranja prstom u krivca ali i dodaje da ono što se na Kosovu dešava, postaje sve više pitanje bezbednosti pored političkog pitanja.

To što je Stoltenberg ukazao na ranjavanje vojnika KFOR-a, Vučić kaže, da iako je šef NATO-a spomenuo incidente, oni imaju unekoliko različito gledanje.

„Mi verujemo da sve to što se desilo je prouzrokovao neodgovoran pristup prištinskih vlasti“, ali i ne samo to:

„Bilo je ozbiljnog ranjavanja, ustreljivanja Srba, a nema istrage o tim slučajevima, što nas veoma brine“.

„U isto vreme imamo neosnovane arbitrarna hapšenja srpskog naroda i to nije nešto što nam samo smeta i zlostavlja nas, već je nešto što je najveća zabrinutost srpskog naroda koji živi na severnom Kosovu i srpskog naroda bez obzira na to gde živi“.

Vučić je kazao da Srbija sa trupama NATO-a na Kosovu ima vrlo dobre i profesionalne odnose.

I on je spomenuo rezoluciju 1244 koja obezbeđuje mandat KFOR-u, te je Vučić naglasio da je KFOR odgovoran za pitanje bezbednosti na Kosovu.

„Pa vas molim da obezbedite sigurnost i bezbednost Srbima, jer u poslednjih 6 meseci bilo je barem šestoro Srba koje su upucali Albanci, uglavnom njihove bezbednosne snage. Na sreću, nijedan Albanac nije pogođen, ili teško ranjen ili povređen, što pokazuje ko šta radi“.

Hteli bismo da održimo mir stabilnost ali takođe i da zadržimo ovu vrstu odnosa odgovornog i zasnovanog na poverenju i iskrenosti između NATO-a i Srbije.