KEK šalje dva bloka na remont, KEDS kupuje struju

(Foto: KoSSev)

U vreme kada se Kosovo suočava sa visokim temperaturama, KEK je smanjio proizvodnju električne energije, poslavši dva bloka na popravku.

Ovo je dovelo do toga da KEDS i KESCO uvoze preko 300 megavata na sat na vrhuncu.

U kompanijama KEDS su za Nacionale potvrdili da su za dva dana zajedno sa kompanijom KESCO uvezli oko milion evra struje.

„Poslednjih dana došlo je do smanjenja proizvodnje električne energije. To je dovelo do značajne nestašice električne energije, jer je potrošnja nogo veća od proizvodnje, koja ovih dana dostiže vrhunac od preko 850 megavata na sat. Ova situacija dovodi do neposredne potrebe da se jaz između proizvodnje i potrošnje pokrije uvozom. Trenutno, KEDS i KESCO uvoze preko 300 megavata na sat na vrhuncu. Ukupan uvoz za danas iznosi pola miliona evra, kao i juče. Dakle, samo juče i danas KEDS i KESCO su zajedno uvezli oko milion evra struje po ceni od preko 150 evra po MW/h“, saopštila je kompanija KEDS za Nacionale.

Iz ove kompanije saopšteno je da su visoke temperature dovele do povećanja potrošnje eletrične energije.

„U novčanom smislu, ovaj iznos bi koštao mnogo više da je reč o prošlogodišnjim cenama, ali su, na sreću, znatno niže nego u julu 2022. godine, kada su dostigle rekordni nivo do 750 evra po MW/h. Kako je količina izuzetno velika kada se zna da smo u letnjem periodu i obično u ovom periodu godine potreba za uvozom je minimalna jer potrošnja opada i domaća proizvodnja je dovoljna. Ali, nažalost ovih dana se situacija promenila i potražnja se ne pokriva iz domaće proizvodnje. To se dešava zbog ekstremnih temperatura koje nameću masovnu upotrebu klima uređaja za hlađenje“, saopštila je kompanija.

B2 i A3 na popravci

Izvori lista Nacionale javili su da je KEK danas poslao dva bloka na popravku.

Iz ovog medija su pokušali da kontaktiraju portparola KEK-a Skendera Bucolija, da saznaju razlog zašto se ovi blokovi pojavljuju, ali on je bio nedostupan.

Izvor ovog medija je ukazao da su blok B2 i A3 na popravci.

Isti je naglasio da je u planu sanacija ovih blokova.

„Danas su oba bloka ušla u popravku. Jedan od njih će se vrlo brzo vratiti, njegov povratak je zakazan za 23. jul. Dok se očekuje da će popravka drugog bloka trajati duže“, rekao je izvor Nacionale-a.

Prema njegovim rečima, nema govora ni o kakvom kvaru.

„Planirano je da se u ovom trenutku obavi sanacija ovih blokova. Nije u pitanju ljudska neodgovornost“, rekao je izvor.

KEK-ove greške

KEK i slanje blokova na popravku često su bili predmet žestokih debata na Kosovu.

Opozicija je često optuživala rukovodstvo ove kompanije i Vladu Kosova za loše upravljanje energetskim sektorom.

KEK je optužen za trgovinu za kupovinu energije sa kompanijama koje nisu licencirane na Kosovu. Za to je dobio kazne.

Na početku je saopšteno da je trgovina električnom energijom sa kompanijama koje nisu licencirane na Kosovu glavni razlog zašto je Energetska regulatorna kancelarija kaznila Energetsku korporaciju Kosova sa tri miliona i 229 hiljada evra, ali u odluci koju je nakon dva meseca objavio RUE, izgleda da je KEK prekršio još nekoliko zakona.

Kancelarija RUE odlučila je 5. maja 2023. godine da KEK bude kažnjen sa preko tri miliona evra za trgovinu električnom energijom sa kompanijama koje nemaju licencu na Kosovu.

Ovo pitanje je bilo široko komentarisano i izazvalo je sumnju u zloupotrebu od strane menadžmenta KEK-a.

Međutim, uprkos instistiranju Nacionale-a da vidi odluku, RUE je oklevao, ali je sada objavio punu odluku i obrazloženje ove odluke.

RUE, pored onoga što je poznato da je kaznio KEK za trgovinu električnom energijom sa stranim nelicenciranim kompanijama, KEK je prekršio i nekoliko drugih zakona.

RUE je pronašao sedam tačaka koje je KEK prekršio.

Prva stvar u kojoj je RUE utvrdio da je KEK prekršio zakon je prodaja i kupovina električne energije sa kompanijama koje nemaju licencu.

Dalje, pročitajte ostale tačke u nastavku.

„KEK, tokom prodaje i kupovine električne energije je potpisao okvirne ugovore sa komercijalnim kompanijama i čije filijale nisu registrovane i licencirane na Kosovu, odnosno licenca izdata od strane dotičnih zemalja nije priznata, prema principu reciprociteta. KEK nije postupio u skladu sa članom 28 st. 1 i st. 2 i člana 30 st. 1 Zakona o energetskom regulatoru, član 32, st. 3 Zakona o električnoj energiji. KEK nije odobrio internu proceduru na osnovu njihove funkcije na tržištu. Na osnovu ovoga, promet električne energije bez internog postupka je u suprotnosti sa članom 2 o proceduri trgovanja električnom energijom“, navodi se u odluci RUE.