Sabor Svetog arhangela Gavrila proslavljen u Velikoj Hoči

Velika Hoča (Foto: Radio Goraždevac)

Na crkvištu Sv. Arhangela Gavrila u Velikoj Hoči je na praznik posvećen ovom arhangelu, 26. jula svetu liturgiju služio paroh velikohočanski jerej Milan Stojković u prisustvu pedesetak vernika iz ovoga sela.

Kolačar ove godine je bio Ivica Micić iz Velike Hoče a za narednu godinu se javio Dalibor Lukić iz istog sela sa porodicom.

Otac Milan je proizneo besedu u kojoj je kazao:

“Sv. Arhangel Gavrilo,  ovaj veliki arhangel Božji praznuje se 26. marta. Na današnji dan pak slave se i čestvuju njegova javljanja i čudesa kroz svu istoriju ljudskoga spasenja. Drži se da je ovo slavlje ustanovljeno prvo u Sv. Gori u IX veku za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenitnih i patrijarha Nikole Hrisoverga, a povodom javljanja ovoga arhangela u keliji jednoj do Kareje, gde je prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici Dostoйno estъ. Zbog toga događaja ova kelija se nazvala i do danas naziva kelija „Dostojno”. U vezi s ovim pominju se i ostala javljanja arhangela Gavrila, kao: javljanje Mojseju, kad je ovaj čuvao stado Jotorovo, kojom prilikom on je saopštio velikom izbraniku Božjem kako je stvoren svet i sve ostalo što je Mojsej posle zapisao u knjizi Postanja; javljanje proroku Danilu i saopštenje tajne o budućim carstvima i o dolasku Spasitelja; javljanje sv. Ani i obećanje, da će roditi kćer, preblagoslovenu i prečistu Devu Mariju; mnogokratno javljanje sv. Devi, dok se ova bavila u hramu jerusalimskom; javljanje Zahariji prvosvešteniku i saopštenje o rođenju Jovana Preteče i kažnjavanje istoga nemilom zato što nije poverovao rečima njegovim; javljanje opet sv. Devi u Nazaretu i saopštenje blagovesti o začeću i rođenjuGospoda Isusa Hrista; javljanje pravednom Josifu; javljanje pastirima kod Vitlejema; javljanje samom Gospodu u vrtu Getsimanskom, kada je on Gospoda kao čoveka krepio pred stradanje; javljanje ženama mironosicama”, reko je paroh Milan.

Velika Hoča (Foto: Radio Goraždevac)

Otac Milan je podsetio da je crkva na čijem je crkvištu služeno iz 16. veka:

“Mi smo se danas sabrali na crkvištu iz 16. veka, a naša crkva ima metalni bakarni tanjir iz toga perioda sa natpisom da je to dar crkve Sv. Nikole, hramu Sv. Arhangela Gavrila…”, kazao je paroh Milan Stojković.