NSI o isključenju vode u Gračanici: Narušena privatnost i dostojanstvo građana

Radnici vodovodne kompanije na terenu (Foto: Kim)

Nova društvena inicijativa (NSI) izrazila je nespokoj i uznemirenost zbog postupaka Regionalne kompanije za vodosnabdevanje “Priština”, policajaca i pojedinih medija prilikom nedavne akcije u Gračanici.

Regionalna kompanija za vodosnabdevanje “Priština” otpočela je ovog meseca akciju obustave vodosnabdevanja dužnicima sa registrovanim dugom većim od 100 evra. Akciju prethodno najavljenu putem saopštenja počeli su da sprovode u opštini Gračanica u sredu, 26.07.2023. godine.

“Dok su akcije obustave usluga dužnicima uobičajene, način na koji je ova akcija sprovedena je trijumfalistički i nedostojan profesionalnih standarda kako policije tako i medija koji su o akciji izveštavali. Nejasno je zašto je Regionalna kompanija za vodosnabdevanje `Priština` na prvom mestu uopšte zatražila da jedna uobičajena radnja bude snimana od strane medija, posebno imajući u vidu da su medijske ekipe zalazile u privatne, ograđene posede građana”, navode u saopštenju.

S druge strane, kako ističu, brojni snimci prisutnih medija pokazuju da, dok se Regionalna kompanija za vodosnabdevanje “Priština” pobrinula da obezbedi prisustvo medija, ona nije obezbedila prevodioca kako bi mogli da uspostave dostojnu i razumljivu komunikaciju sa svojim korisnicima iz srpske zajednice.

“Jezičku barijeru nije mogla da prebrodi ni patrola Kosovske policije koja je akciju obezbeđivala, a čiji službenici, uprkos zakonskoj obavezi institucija da obezbede prevod na sve službene jezike, uključujući srpski, su od građana srpske nacionalnosti insistirali da oni budu ti koji će da govore na albanskom jeziku”.

Napominju da brojne objave dva video snimka napetih scena u kojima se narušava privatnost i dostojanstvo građana obiluju rečima pohvale policijskim patrolama koje insistiraju da građani govore na albanskom jeziku, a pojedini mediji su i sami ocenili da takav pristup policajaca zaslužuje „poštovanje“.

“Ovakvi postupci privatnih preduzeća, zvaničnih institucija, ali i medija ukazuju na to da se etnička netrpeljivost iz političkih izjava preliva i na institucionalno delovanje”, zaključuju iz Nove društvene inicijative (NSI).