U Gračanici osnovana Fondacija „Dr Sonja Rakočević“

Osnivanje Fondacije ''Dr Sonja Rakočević'' u Gračanici (Foto: Fondacija ''Dr Sonja Rakočević'')

U Gračanici je održana osnivačka skupština Fondacije „Dr Sonja Rakočević” koja će pomagati lečenje dece na Кosovu. Cilj Fondacije je da pruži različitu socijalno zdravstvenu podršku deci i roditeljima koji se suočavaju sa velikim problemima tokom lečenja dece.

Za upravnicu Fondacije izabrana je Gorica Šćepanović, koja se već dugi niz godina bavi humanitarnim aktivnostima i pruža podršku deci, naročito u enklavama na Кosovu, navode u saopštenju iz Fondacije “Dr Sonja Rakočević”.

“Plan rada obuhvata izradu veb sajta na kome će se nalaziti kontakt preko koga će stizati podaci o bolesnoj deci i socijalno ugroženoj deci. Izrada logoa je u pripremi. Plan je da se obiđu pedijatrijske ustanove da bi se dobilo što više podataka o potrebama dece. Nastavljamo da koračamo Sonjinim koracima”, rekla je Gorica Šćepanović predstavljajući plan rada i aktivnosti u narednom periodu.

Upravni odbor koji će operativno voditi organizaciju, za svog predsednika izabrao je Slađanu Marković Stojanović, jednog od najboljih poznavalaca zdravstvenih prilika na Кosovu.

„Ovde smo da nastavino Sonjinu misiju i da vratimo osmehe na lice dece. Fondacija će podržavati decu u svim aspektima socijalno zdravstvene podrške, bilo da je reč o lečenju u zemlji i inostranstvu, bilo da je reč o kontinuiranoj podršci deci za svakodnevno funkcionisanje“, rekla je Slađana Marković, predstavljajući statut i ciljeve organizacije.

Upravni odbor, kako se navodi u saopštenju čine dr Irina Petrović, igumanija manastira Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice, Simonida Rakočević, član porodice dr Sonje, Radmila Vulićević, poznata književnica i društveni radnik, Slađana Marković i profesorka Ivana Grubor.

„Mi treba da se usredsredimo na ličnosti dece, na podršku roditeljima. Sećam se da sam od nje dobila informacije o troje dece kojima je trebalo hitno pomagati. I danas ima puno takve dece i važno je da ova organizacija dođe do svakog od njih“, navela je Radmila Vulićević koja se dugo vremena bavi podrškom deci i humanitarnim radom.

Nakon formalnog dela prisutne kolege su na dirljiv način oživele uspomene na Sonju.
Prvi prilog za Fondaciju došao je iz Doma zdravlja Obilić u Prilužju od tamošnjih lekara i kolega koji su porodici ranije predali sredstva za podršku, dok je porodica Rakočević predala vredne knjige i medicinske aparate iz zaostavštine dr Sonje.

Sonja (Jevtić) Rakočević rođena je 31.07.1973. godine u Кosovskoj Кamenici. Osnovnu školu završila je u rodnom gradu, dok je srednje obrazovanje pohađala u Medicinskoj školi u Leskovcu. Medicinski fakultet je završila u Prištini, pedijatrijsku specijalizaciju na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Radila je u Domu zdravlja Gračanica, a potom i u Кliničko-bolničkom centru Priština, na odeljenju pedijatrije u Lapljem Selu.

Dr Sonja Rakočević se specijalizovala na italijanskoj klinici IRC Policlinico San Donato. Zajedno sa sa italijanskom lekarskom organizacijom „Prijatelji Dečana“ (Amici di Decani) pomagla da deca sa Кosova i Metohije odlaze na lečenje u Italiju. Živela je u Gračanici sa suprugom Živojinom i decom Simonidom i Dimitrijem, preminula je na Božić 2021. od posledica infekcije kovidom-19.