Navodno snimanje filma o Visokim Dečanima i upad „Specijalaca“ u PIO fond u Mitrovici, bili su povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje tokom avgusta

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama.

„Klan Kosova“, medij koji izveštava na albanskom jeziku je 22-og avgusta ove godine objavio tekst pod naslovom „Srbija sa propagandnim dokumentarcem o manastiru Dečanima – Dozvoljava li Kosovo?“. Istu vest preneli su drugi mediji sa Kosova koji izveštavaju na albanskom jeziku, kao što su Zeri i Gazeta Ekspres.

U tekstu koji je objavio Klan Kosova navodi se da će reditelj Milutin Petrović sledećeg meseca snimiti dokumentarni film u manastiru Visoki Dečani u kome će biti predstavljen značaj ovog manastira za srpski narod krajem devetnaestog veka i tokom devedesetih godina, upoređujući ga sa značajem katedrale Notr Dam za Francuze.

Reakcija manastira nije izostala, u kratkom vremenskom roku na zvaničnoj fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani stigao je demant o snimanju ovog dokumentarca i rečeno je da nemaju blagoslov ni igumana manastira ni vladike raško-prizrenskog.

Ovakvi tekstovi sa neproverenim ili netačnim sadržajem bez novinarske etike i pravila „Druge strane“ mogu proširiti već narušen mir na Kosovu, kao i širenje međuetničke i međuverske mržnje.

Dnevni list „Pravda“ na svom sajtu 22.08.2023. godine objavio je tekst u čijem naslovu stoji „KURTI OPET DIVLJA: Specijalci upali u srpske kancelarije“, uz naslovnu fotografiju naoružanih specijalaca kosovske policije.

U naslovu i naslovnoj fotografiji ove tendencionalne vesti nalazi se potpuno drugačiji sadržaj od onog koji je naveden u daljem sadržaju ovog teksta. Sam naslov vesti je lažan jer su u pomenute prostorije ušli inspektori, a ne naoružani pripadnici specijalne kosovske policije.

Tog dana u Bošnjačkoj Mahali, gde se nalazi zgrada sa prostorijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Direkcija PIO fonda, Kosovsko-Mitrovački upravni okrug, kao i Centar za socijalni rad-Vučitrn, ušli su službenici-inspektori opštine Severna Mitrovica. Tom prilikom inspektori opštine Severna Mitrovica sačinili su zapisnik i naredili prisutnim zaposlenima da napuste zgradu u roku od tri dana.

Foto: KoSSev

Klikbejt u naslovima i neistinit sadržaj u tekstovima samo su neki od poluga određenih tabloida koji za cilj imaju što više pregleda, lajkova i klikova bez obzira na posledice koje njihovi tekstovi mogu da izazovu u društvu. Novinarska etika i profesionalizam kod medijskih radnika moraju biti na višem nivou.

Širenje lažnih vesti i dezinformacija u situacijama kakva je trenutno na Kosovu, može ostaviti duboke posledice na društvo. Kada se svesno i ciljano optužuje određena zajednica kako bi se izazvala mržnja i diskriminacija prema njoj.

Ova aktivnost se organizuje uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a realizuju GIZ, DV Akademie i Internevs.