Hag: Potvrđena optužnica protiv dvojice uhapšenih – pokušali da odvrate svedoka od učešća u postupku

Specijalni sud u hagu (Foto: KoSSev)

Ismet Bahtjari i Sabit Januzi uhapšeni su na Kosovu na osnovu naloga za hapšenje i transfer koji je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova – nakon navoda medija, stigla je i zvanična potvrda Specijalizovanog tužilaštva. Protiv njih je već potvrđena optužnica. 

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) je obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu, a operativnu podršku pružala je i Kosovska policija.

Iz Specijalizovanog tužilaštva naveli su da su uhapšeni prebačeni u pritvorsku jedinicu suda u Hagu, te da će se pojaviti pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku.

„Bahtjari i Januzi uhapšeni su zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključučući zastrašivanje tokom krivičnog postupka iz člana 387. Krivičnog zakonika Kosova (KZK) iz 2019. godine, broj 06/L-074, i ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti u smislu člana 401(1), (2) i (5) KZK, što predstavlja kršenje člana 15(2) Zakona broj 05/L-53 o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu“, navodi se u saopštenju.

Sudija za prethodni postupak smatra da postoji osnovana sumnja da su njih dvojica pokušali da odvrate svedoka od svedočenja u postupku pred Specijalizovanim većima.

„Specijalizovano tužilaštvo smatra zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve“, naglašava se u saopštenju.

Potvrđena optužnica, u ponedeljak prvo pristupanje sudu

Iz Specijalizovanih veća su u međuvremenu saopštili da je sudija za prethodni postupak još 2. oktobra potvrdio optužnicu protiv Januzija i Bahtjarija.

„U potvrđenoj optužnici se navodi da su g. Januzi i g. Bahtjari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji“, navode iz Specijalizovanih veća.

Takođe se navodi i da su oni, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali svedoka 1, kao i posle toga.

„Prema navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su g. Januzi i g. Bahtjari imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti“, konstatuju iz suda.

Oni se u potvrđenoj optužnici terete za zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

Prvo pristupanje sudu Bahtjarija zakazano je za 14.00 časova u ponedeljak, za Januzija istog dana u 15.15 časova i biće održano na javnoj sednici.

„Tokom prvog pristupanja sudu, sudija za prethodni postupak proverava da li se poštuju prava optuženih, uključujući pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razumeju optužbe koje im se stavljaju na teret“, dodaje se u saopštenju.

Da je uhapšen Sabit Januzi, izvestili su sinoć prištinski mediji, navodeći da je reč o bivšem pripadniku OVK iz Glogovca.

Njegov advokat, Kuštrim Bitići (Kushtrim Bytyqi), potvrdio je i da je on nedavno ispitan u sedištu EULEX-a, te da mu je još početkom maja oduzet telefon.