Na listi objekata kulturnog nasleđa i kafić „Panda“; Kurti: Srpske službe ubile mladiće da okrive OVK

Kafić „Panda“ u Peći (Foto: Radio Goraždevac, arhiva)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je da je „obogaćena“ lista objekata kulturnog nasleđa. Na njoj se sada nalaze spomenik rudarima u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali i kafić „Panda“ u Peći, u kojem su 1998. ubijeni srpski mladići.

Pod zaštitom Kosova je spomen-obeležje rudarima u severnom delu Kosovske Mitrovice, podignuto 1973. godine, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

„Njegov autor je srpski disident, jedan od najhrabrijih protivnika Miloševića, arhitekta Bogdan Bogdanović“, precizira kosovski premijer.

Kada je reč o kafiću „Panda“, i zločinu koji se tamo dogodio, Kurti poručuje da su srpske službe odgovorne za ubistva mladića, ali i da su navodno htele da za ovaj zločin optuže OVK.

„Srpske službe su 14. decembra 1998. godine u Pećkom kafiću ‘Panda’ pogubile šestoricu mladih Srba da bi lažno optužili OVK kao krivca za pokušaj Miloševićevog režima da opravda genocid koji se dešavao na Kosovu. Osim istorijskog podsećanja, pravna zaštita ovog lokala od strane države dolazi i kao alarm i poziv na budnost prema nepromenjenom političkom mentalitetu Srbije u odnosu na Albance i Kosovo“, naveo je Kurti.

Na listu lokaliteta kulturnog nasleđa dodato je i više drugih objekata, među kojima je i „vojna bolnica Gradica“.

Govoreći o ovoj bolnici, Kurti je naveo da doktora Lec Gradica „nije prestao da se bavi svojom profesijom sve do trenutka kada je postao mučenik za slobodu Kosova“.

„Soba njegove porodice u Gradici u Glogovcu pretvorena je u vojnu bolnicu na području gde je lečio ranjene vojnike OVK. Od sada će ova kuća biti zaštićena državnim zakonima, kako bi postala referentna tačka i počast doktoru Leciju i drugim mučenicima Kosova“, naveo je Kurti.

Podsetimo, u oružanom napadu dvojice maskiranih lica 14. decembra 1998. na goste kafića „Panda“ u Peći ubijeni su: Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18). Teže su ranjeni: Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34), dok je Nikola Rajović (18) prošao sa lakšim povredama iz automatskog oružja.

Zbog ovog zločina tadašnja Državna bezbednost uhapsila je i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, a potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za KiM Nikola Šainović saopštio je da je slučaj „Panda“ rešen.

Uhapšeni kosovski Albanci su, međutim, kasnije pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je u novembru 2015, ali optužnica još nije podignuta.

I dok se nisu oglašavali pravosudni organi, sadašnji predsednik Srbije, a nekadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić je još 26. decembra 2013. u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao da zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci „kako smo to do sada verovali“, te da će „javnost biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Slične izjave Vučić je imao i u narednim godinama.

„Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, rekao je Vučić krajem 2015, a o zločinu u „Pandi“ govorio je i 2017. i 2018. godine.

Roditelji ubijenih mladića već godinama traže od srpskog predsednika da otkije ko je odgovoran za ubistvo njihove dece. Oni su desetak puta tražili da ih Vučić primi na razgovor. Početkom 2023. više puta javno je Vučić najavio da će ih primiti, ali do sada do tog prijema nije došlo.

U međuvremenu su se obratili pravosudnim organima.

U ime roditelja se zapravo advokat, Ivan Ninić, obratio Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal tužilaštvu, koje je krajem avgusta ove godine potvrdilo da je primilo zahtev da se u slučaju ubistva srpskih mladića kao svedok sasluša predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavili su i da će da odluče o ovom zahtevu.