Ordo Drakonis: Održana manifestacija Novo Brdo – Zlatni grad

(Foto: Kim)

U srednjovekovnom tematskom parku “Ordo Draconis” u Gračanici održana je manifestacija “Novo Brdo – Zlatni grad”. Domaćini iz ovog parka pokazali su posetiocima izradu srednjovekovinih košulja, ali i kovanje pribora i oruđa, te da se oprobaju u streljaštvu i bacanju koplja i sekira. Mališani ali i oni malo stariji su učestvovali u radionici kaligrafije i helardike i igrali srednjovekovne igre. 

Boban Petrović, osnivač srednjovekovnog parka “Reda zmaja” (“Ordo Draconis”) iz Gračanice, obrazložio je zašto je ova manifestacija važna.

“Svi posetioci u toku dana imaće priliku ne samo da vide određene igraonice srednjovekovih veština i zanata već i da sami učestvuju. U srednjem veku se puno koristilo streličarstvo, ne samo u ratu već i tokom lova na divljač”, kazao je Petrović.

Milica Mihajlović kaže da odlučila da se učlani u “Red zmaja” zbog ljubavi prema istoriji i potrebi da vidi nešto novo i drugačije u Gračanici. Kaže da je “lepo znati kako su naši preci živeli u srednjem veku”.

“Imamo puno toga iz srednjeg veka na Kosovu čime možemo da se ponosimo, pa zašto da ne budemo deo toga? U ’Redu zmaja’ se bavim streličarstvom, nekada sam plela i verižne košulje”, istakla je Mihajlović.

“Prve radionice koje smo radili bile su streličarstvo, bacanje koplja i sekira. Sa decom smo radili najviše streličarstvo, što je bio moj dečački san koji sam oživeo”, kazao je Nemanja Mihajlović iz Gračanice, takođe član ovog udruženja.

Mihajlović je podsetio na svoj uspeh ostvaren na takmičenju u strelaštvu.

“Dosta sam dobar u tome, bio sam na nekoliko takmičenja. Dva puta sam bio šampion u Srbiji”, dodao je on.

Srednjovekovni park “Red zmaja” odnosno “Ordo Draconis” otvoren je prošle godine dok istoimeno udruženje traje oko sedam godina. Ovaj park smešten je tik do manastira Gračanica.