Gračanica: Inovacioni centar sa ljubiteljima tehnologije, programiranja i digitalnih veština obeležio Evropsku nedelju tehnologije

(Foto: Medija centar Čaglavica)

Gračanica inovacioni centar predstavio je danas javnosti, svojim korisnicima i partnerima svoje aktivnosti i proizvode koje relizuje u poslednjih pet godina. Ovaj događaj Inovcioni centar organizovao je povodom Evropske nedelje tehnologije.

“Povodom nedelje programiranja organizovali smo jedan skup gde smo pozvali sve naše bivše korisnike kao i sve interesente za oblast tehnologije i IT proigramiranj. Gračanica Inovacioni Centar je organizacija koja traje  već 5 godina i deluje kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, imali smo učešće čak i na nekim međunarodnim takmičenjima, naši korisnici su kako deca tako i odrasli mladi ljudi”, rekla je članiva Gračanica inovacionog centra Milena Zdravković.

Cilj današnjeg događaja koji je organizovao Gračanica inovacioni centar je i da članovi ove organizacije bliže upoznaju ljubitelje tehnologije sa ovom oblašću i svojim radom.

“Prošle godine smo organizovali jedan sličan događaj gde je tema bila  žene u tehnologiji i zaštita devojčica na internetu”, rekao je Aleksandar Blagić iz Inovacionog centra Gračanica.

Gračanica inovacioni centar često organizuje i kurseve, treninge i radionice iz raznih oblasti koje se odnose na IT tehnologiju.

“Sadržaj koji Gračanica inovacioni centr pruža su radionice iz IT tehnologije, posedujemo mentore koji  drže radionice na temu web programiranja, na temu grafičkog dizajna, iz oblasti IT sektora, arduina, robotike, m- bota i to su neke radione koje traju konstantno”, navela je Zdravkovićeva.

“Na svakom kursu imamo obično od 10 do 20 učesnika sve to zavisi od kursa do kursa. Neki kursevi zahtevaju manji broj učesnika da bi obuka bila kvalitetna i da bi mogli da posvetimo pažnju svakom kandidatu. Jedna od aktivnosti koja je bila u skorije vreme je to što je Gračanica inovacioni centar u saradnji sa organizacijom Komunikacija za razvoj društva (CSD) organizovala putovanje na IT konferenciju gde smo stekli veliki broj prijatelja i gde smo napravili brojne konekcije i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati sa njima”, rekao je Milan Stojanović jedan od predavača Inovacionog centra.

Danas su bili prisutni i brojni polaznici kurseva koje je u proteklom period organizovao Gračanica inovacioni centar.

“Ja sam bio deo radionice programiranja, kurs je trajao mesec dan i dosta sam naučio za to vreme. Taj kurs treba da se nastavi ali  sobzirom da programiranje nije nešto što se može naučiti za mesec dana nego se konstantno uči nastaviću da idem na radionice”, rekao je Đorđe Marković.

Današnje obeležavanje Evropske nedelje tehnologije u Inovacionom centru u Gračanici podržali su Misija OEBS-a na Kosovu i organizacija GIZ.