Opština Peć podržava poljoprivrednike kapitalnim investicijama i subvencijama

U opštini Peć, sektor za poljoprivredu konstantno pruža podršku poljoprivrednicima kroz kapitalne investicije i subvencije. Ove godine, ukupno 1.5 miliona evra izdvojeno je za kapitalne investicije, dok je direktna pomoć za poljoprivrednike dostigla oko 200 hiljada evra.

Ova podrška obuhvata nabavku voćaka, motokultivatora, plastenika i projektnih predloga za grantove u okviru Ministarstva poljoprivrede kažu iz direktorata za poljoprivredu u opštini Peć.

„Što se tiče kapitalnih investicija imamo 1.5 miliona eura investicija ove godine a što se tiče direktne pomoći za poljoprivrednike ove godine imamo negde 200 hiljada evra. To su voćke, motokultivatori, plastenici i projektni predlozi koji su za grandove u sklopu ministarstva poljoprivrede. Mi kao direktorat pomažemo poljoprivrednicima. Naša politika je povećanje proizvodnje povrća, tu ne stojimo baš dobro i zato smo se tu i usmerili, na povrće, plastenike i staklenike“, kazao je direktor sektora za poljoprivredu u opštini Peć Tahir Šalja.

Jedan od poljoprivrednika, Bogoljub Portić iz Goraždevca,  ističe da je ova godina bila izazovna zbog vremenskih uslova.

„Kao prvo slaba godina je bila što se poljoprivrede tiče. Na početku je bilo kiše. Što se tiče stočne hrane, deteline, sena, ko je imao mašine, zarolao bale onako zeleno izbalirati lako je dok je za nas koji to nismo imali bilo vrlo, vrlo teško. Grabili smo svaki minut i svaki sekund ali smo uspeli nekako da sakupimo dosta bala. Iako je nevreme bilo, do 4. jula je svakog dana padala kiša, mi smo ipak uspeli da izbaliramo i proizvedemo negde oko 3000 bala“, rekao je Portić.

Portić dodaje da je nedavno saznao za subvencije koje nudi Srbija, a za one koje dobijaju od opštine Peć izražava zadovoljstvo tom podrškom.

„Do pre dve-tri godine nismo ni znali da Srbija daje subvencije pa nismo ni pripremili papire. U Peći daju subvencije. Prošle godine su davali 350 evra po hektaru a za kukuruz oko 200 evra. Ove godine je to smanjeno ali uglavnom dobijamo te subvencije. I od Srbije dobijamo repromaterijal odnosno semensku robu i veštačko đubrivo i za kukuruz s proleća i za pšenicu s jeseni“, zaključio je Portić.

Opština Peć nastavlja da podržava poljoprivrednike i promoviše proizvodnju povrća, plastenika i staklenika kako bi unapredili poljoprivrednu industriju na tom području.