Pregled lažnih vesti za oktobar

Ilustracija (Foto: Pixbay.com)

Uprkos nedostatku jasnih činjenica i relevantnih izvora, pojedini mediji su objavili senzacionalističke naslove.

Opozicija-Vučić-Kurti

Dana 03.10.2003. godine beogradski portal „Alo“ je na svom portalu objavio vest pod nalsovom„OGOLJENE NAMERE BIVŠEG REŽIMA U SRBIJI ‘Poručuju isto što i Kurti’“. Nakon dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, organizatori skupa “Srbija protiv nasilja”, kao i određeni deo opozicionih poslanika tražili su hitnu sednicu skupštine Srbije, kako bi se razjasnilo da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić umešan u pomenuta dešavanja ili ne.

Kada čitaoci vide ovakav ili sličan senzacionalistički naslov koji sugeriše između bivšeg režima i Aljbina Kurtija, a pritom ne pružajući jasne činjenice i argumente, pa čak ni objašnjenja svojim čitaocima, može se zaključiti da je ovo još jedan u nizu pokušaja manipulacije i nametanja ličnog mišljenja. Činjenica je da se ovaj tekst oslanja isključivo na izjave članova predsedništva SNS-a, bez navođenja drugih relevantnih izvora.

Poslanici stranaka, organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“, su tražili da se neodložno održi zasedanje Skupštine Srbije na kojem bi se utvrdila odgovornost predsednika Republike Aleksandara Vučića za oružani sukob 24. septembra u Banjskoj, za koji su ocenili da je ugrozio „vitalne nacionalne interese“.

Članak koristi generalizacije poput „bivši režim“ i „borci protiv nasilja“ bez preciznog definisanja tih grupa.

Ovakve generalizacije i širenje lažnih vesti može izazvati negativne percepcije i podstaknuti mržnju prema određenim grupama, što može imati duboke posledice na društvo.

Banjalučki scenario

Tokom oktobra meseca čitaoci su imali priliku da na mnogim portalima poput „Banjaluka24.com“, vesti.rs i RT Nikšić pročitaju netačno prenesenu izjavu direktora KBC Kosovska Mitrovica Zlatana Eleka koju je dao za beogradski portal Blic, a u kojoj govori o trenutnoj situaciji u pomenutom KBC-u i snabdevenosti lekovima i uporedio je sa dešavanjima tokom rata u BiH kada je zbog nedostatka kiseonika preminulo 12 beba. Gore pomenuti portali su ovu izjavu preneli kao da je Elek rekao da je na Kosovu zbog nedostatka lekova „Umrlo 12 beba“, dok je direktor KBC-a izjavio da „Preti humanitarna katstrofa“ i da se plaši „Ponavljanja banjalučkog scenarija“.

Nalovi koji su se mogli čitati na ovim portalima glasili su:  „12 BEBA UMRLO NA KOSOVU! Nema kisonika, HUMANITARNA KATASTROFA NA DJELU“ (Banjaluka24.com),  „ELEK: UMRLO 12 BEBA ZBOG NEDOSTATKA KISEONIKA“. (vesti.rs), dok je RT Nikšić obrisao vest.

Na svim pomenutim portalima, osim na vesti.rs vest o „Preminulim bebama“ je nakon nekog vremena obrisana ili im je promenjen naslov.

Zaplenjeno „=“ zapaljeno

Još jedna lažna vest tokom oktobra govori o svatovima iz Novog Pazara koji su ušli na Kosovo, zaustavila ih kosovska policija i oduzela im zastavu Palestine za koju su svatovi tvrdili da su je pomešali sa zastavom „Sandžaka“. U ovoj vesti ne bi bilo ničeg spornog da se brzo na portalu „Srpski telegraf“ nije pojavila dodatna informacija da je kosovska policija zapalila pomenutu zastavu.

Portal “Srpski telegraf” je 26. oktobra objavio vest pod naslovom  „Svatovi iz Novog Pazara krenuli sa zastavom Palestine na Kosovo: Kažu da je greška, policija spalila obeležje“.

Ubrzo nakon objavljivanja ove vesti oglasio se portparol kosovske policije za region Peći, Fadilj Gaši, koji je u svom saopštenju za portal KoSSev potvrdio da je kosovska policija zaustavila pomenute svatove i zaplenila im zastavu. Takođe, demantovao je tvrdnje portala “Srpski telegraf” da je kosovska policija zapalila zastavu koju je oduzela svatovima.

Ovakva vest mogla je da izazove revolt Bošnjaka iz Novog Pazara prema kosovskoj policiji, kao i pokušaj prikazivanja odnosa kosovskih vlasti prema Palestini I njihovim obeležjima.

Širenje lažnih vesti i dezinformacija u situacijama kakva je trenutno na Kosovu, može ostaviti duboke posledice na društvo. Kada se svesno i ciljano optužuje određena zajednica kako bi se izazvala mržnja i diskriminacija prema njoj.