Stoltenberg u BG: Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, ključ je za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, poručio je i danas nakon sastanka sa srpskim predsednikom, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg. 

NATO zvaničnik je u Beograd doputovao iz Prištine, a u sklopu svoje višednevne posete regionu Zapadnog Balkana.

Na početku svog govora na ovoj konferenciji u Beogradu zahvalio je predsedniku Vučiću na dobrodošlici, istaknuvši odmah i brojnu i dugogodišnju saradnju Srbije i NATO.

„Srbija je važan regionalni učesnik i dugoročni partner NATO-a, dobar primer naše saradnje je zajednički posao koji smo obavili proteklih 10 godina za NATO program za mir i takođe smo sarađivali u brojnim drugim oblastima, i pod programom za mir radili smo na energetskoj bezbednosti, bezbednosti životne sredine, naprednim tehnologijama i sajber odbrani“, kazao je NATO zvaničnik.

Potvrdio je i on da je sa srpskim predsednikom razgovarao o mogućnosti zajedničkih vojnih vežbi.

„NATO i Srbija su imali zajedničke vežbe i ranije, i zapravo i vi i ja smo prisustvovali zajedničkoj vežbi između Srbije i NATO-a, vežbu za civilnu spremnost i zaista se nadam da ćemo moći da ovako nastavimo i ubuduće i radujem se jačanju naše saradnje“.

Smatra da Srbija i NATO, kroz takvu saradnju – mogu mnogo više da učine, što pokazuje i partnerstvo.

Vežbe, ističe, ne podrivaju neutralnost Republike Srbije koju NATO poštuje.

Učesnici u Banjskoj moraju da odgovaraju, pozdravljamo to što je Srbija spremna da sarađuje

Kada je reč o tenzijama na Severu i značaju misije KFOR-a na Kosovu, generalni sekretar NATO-a kaže da Srbija želi da sarađuje:

„U septembru smo videli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu, to ne može da se dopusti, oni koju su to učinili moraju da se izvedu pred lice pravde. Mi zaista pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje u ovim zalaganjima o čemu smo takođe razgovarali tokom sastanka“.

Kao i juče u Prištini, podsetio je da je NATO nakon incidenata – rasporedio dodatnih 1,000 vojnika, kao i teško naoružanje. U pitanju je, kaže, najveće i najjače pojačanje NATO kontingenta na Kosovu u proteklog deceniji.

„To pokazuje da je NATO spreman da očuva mir i zaista pozdravljam blisku koordinaciju Srbije i KFOR-a, i zaista ovo je važno kako bi se obezbedile blagovremene informacije koje mogu da se razmene kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi“.

Pozvao je, ipak, i Beograd i Prištinu da rade na tome da se tenzije smanje.

„Ja računam na sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih postupaka“.

Kada je reč o srpskoj vojsci i njenom stacioniranju u blizini administrativnog prelaza sa Kosovom, Stoltenberg smatra da takav postupak nije od pomoći situaciji.

I ovde je ponovio da je ključ za normalizaciju odnosa između ove dve strane –  formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a jedini put ka trajnom miru angažovanje i Beograda i Prištine u dijalogu.