Organizacija srpskih studenata u inostranstvu: Poziv za učešće na svetskom festivalu mladih u Sočiju-2024

Kongres Festivala (Foto: Organizacija srpskih studenata u inostranstvu)

Grad Soči biće domaćin „Svetskog omladinskog festivala“ u martu 2024. godine, saopštila je „Organizacija srpskih studenata u inostranstvu“. Na festivalu će učešće uzeti više od 20.000 mladih iz celog sveta, uzrasta od 14 do 35 godina.

Član srpskog „Nacionalnog pripremnog komiteta“ za organizaciju međunarodnog festivala mladih u Sočiju; član odbora i direktor HR sektora „Organizacije srpskih studenata u inostranstvu“ (OSSI); ali i srpski student, koji je nedavno svoju magistarsku disertaciju odbranio na jednom od najprestižnijih, kako ruskih tako i svetskih univerziteta Mladen Stojanović ističe da je festival od velikog značaja za sve mlade ljude.

„Pre svega bih želeo da se zahvalim organizatorima festivala, što su omogućili da Srbija, država-učesnica, dobije tako veliki broj mesta i što će naši mladi imati prilike, da kao ambasadori svoje države ali i gradova iz kojih potiču, posete ovako značajan i na svetskom nivou važan festival. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo, što ću imati prilike da sa svojim kolegama i sunarodnicima na međunarodnoj sceni u najlepšem svetlu predstavim svoju Srbiju. „Ovim putem bih iskoristio priliku da, kao član odbora „Organizacije srpskih studenata u inostranstvu“ pozovem sve naše studente i omladince, kako širom sveta tako i sa Kosova i Metohije, da uzmu aktivno učeće u festivalu i prijave se na konkurs do 1. decembra. Istakao bih da je festival od vitalnog interesa za razvoj našeg omladinskog aktivizma, a ovakva mogućnost da mladi iz Srbije provedu 7 dana u Sočiju, upoznaju značajne ljude iz različitih naučnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih, medijskih miljea i steknu nova znanja, veštine i neprocenljivo iskustvo, se ne propušta. Kao neko ko je do nedavno studirao, radio i živeo u Rusiji, upoznao ruski narod, kulturu, jezik i tradiciju mogu sa sigurnošću da kažem da je događaj ovakvih razmera fascinantna prilika za svaku mladu osobu. Na kraju bih poželeo sreću svima na konkursu i poručio „Do viđenja u Sočiju”!

Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa hiljadama mladih ljudi iz različitih delova sveta i Rusije i steknu nova poznanstva i prijateljstva. Kulturni program je osmišljen tako da goste Festivala upozna sa istorijom, kulturom i tradicijom Rusije i drugih zemalja, a u okviru sportskog programa učesnici će moći da pokažu svoje fizičke veštine i da učestvuju u raznim takmičenjima. Infrastruktura je napravljena na način da se svi gosti i učesnici Festivala osećaju prijatno na teritoriji Sirijus „gradu u gradu“: hoteli, rekreacijski sadržaji, radni centri, diskusioni i sportski tereni biće na pešačkoj udaljenosti jedni od drugih. Svi objekti su posebno izgrađeni za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre 2014. godine, stoji u saopštenju.

Soči je grad na obali Crnog mora, koga krase arhitektonska čuda jednih od najmodernijih i najskupljih Olimpijskih igara u istoriji, takođe je poznat i pod nazivom.

Link za prijavu za “Svetski festival mladih”: https://fest2024.com/en?setLang=True