Vučić o ugovoru KEDS-ES: Ne prejudicira se pitanje imovine, uspeli to da uradimo

Predsednik Srbije je zadovoljan je zaključenjem komercijalnog ugovora između kompanija KEDS i Elektrosever. „Time izbegavamo svaku mogućnost da narod na Severu Kosova ostane bez električne energije“ – a to je za Beograd, kaže, bilo najvažnije.

„Još gledamo detalje, sledi potpisivanje ugovora sa stanovništvom. Svega 11 posto ljudi je plaćalo struju na Severu. Ja sam zadovoljan što su KEDS i Elektrosever postigli dogovor ali time izbegavamo svaku mogućnost da narod na Severu Kosova ostane bez električne energije. To je za nas u krajnjoj liniji najvažnije“, kaže Vučić.

Važno je još jedno pitanje za Vučića, a to je pitanje imovine:

Da se ovakvim sporazumom ne prejudicira pitanje imovine i mislim da su to stvari koje smo uspeli da uradimo

Kratko o energetici na Severu, koji primenom briselskih sporazuma više nije deo Elektromreže Srbije, Vučić je odgovorio nakon ceremonije puštanja gasnog interkonektora Srbija–Bugarska u Nišu.

Iako se požalio da ne može da se slobodno pohvali uspesima države „glupih pravila“ predizborne kampanje svojoj zemlji, na ceremoniji su ga hvalili drugi: uz ministarku energetike Dubravku Žedović, bili su tu predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Skoro godinu i po dana od usaglašavanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici između Beograda i Prištine, juče je potvrđeno da je zaključen komercijalni ugovor između kompanija KEDS i Elektrosever.

Do septembra 2013. godine, energetski sistem na Severu bio je raskačen u odnosu na kosovski sistem. Struja na Severu u trafostaniscu Valač je stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija.

Tek kada je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla da stigne sa juga, čime je započeo proces integracije.

Ovaj sporazum je potom potvrđen posebnim Tehničkim sporazumom o energetici 2015.

Od decembra 2020. godine, energetski sistem na Severu Kosova više nije deo kontrolne oblasti srpskog EMS-a. Kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT preuzeo je upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova. Tada je i prestala mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača na Kosovu. (Ostalo je još manje snabdevanje strujom iz Srbije za delove Trepče u leposavićkoj opštini).

Predsednik Vučić je više puta poručivao da ne da, odnosno da će sačuvati Valač.