Peci: Početak je bio kao na liniji fronta, ali sada ima Srba koji od nas traže rešenja

Gradonačelnik opštine Zvečan Iljir (Ilir) Peci (Foto: Klan Kosova)

Objekat u selu Keljmendi (Lipa) u Zvečanu već sedam meseci je radno mesto predsednika opštine Iljira Pecija. Kancelarija za zajednice i povratak u ovom objektu pretvorena je u kancelariju gradonačelnika i opštinske uprave. Gradonačelnik Iljir Peci i Izmir Zećiri naišli su na proteste kada su pre sedam meseci započeli svoj mandat gradonačelnika opština na severu. Prve dane rada upoređuju sa ratom na frontu. Sada ističu da se situacija promenila i da im se građani Srbije obraćaju kako bi rešili svoje probleme.

Objekat u selu Keljmendi (Lipa) u Zvečanu već sedam meseci je radno mesto predsednika opštine Iljira Pecija. Kancelarija za zajednice i povratak u ovom objektu pretvorena je u kancelariju gradonačelnika i opštinske uprave.

Gradonačelnik Peci kaže da početak zadatka nije bio nimalo lak.

„Kao što je svima poznato, početak je bio od nule jer nismo imali ni funkcionere, ni ništa. Ali tokom našeg rada, evo već sedam meseci, uspeli smo donekle da se kompletiramo sa direktorima, za sada nam ide dobro“, rekao je Peci.

U sličnom objektu, nekoliko kilometara dalje, posao predsedavajućeg obavlja i Izmir Zećiri.

Gradonačelnik Zubinog Potoka prve dane rada poredi sa ratom na prvoj liniji fronta.

„Na početku, od izbora koje smo imali u proleće ove godine, izašli smo kao pobednici trke za predsednika opštine i početak je bio veoma težak, sa velikim obračunima, sa pobunom građana dirigovanom raznim kriminalnim grupama, kao da nam je to bio prvi dan rada na prvim linijama fronta“, rekao je Zećiri.

Gradonačelnici obe opštine na izborima su bili kandidati PDK. Za razliku od druge dvojice, koji pripadaju Pokretu Samoopredeljenje, oni su poslušali zahtev međunarodnih predstavnika da svoje dužnosti obavljaju iz alternativnih kancelarija.

U opštinama na severu danima su trajali protesti protiv novih albanskih gradonačelnika. Ali Peci i Zećiri kažu da sada ima Srba koji od njih traže rešenja.

„Jedan je veliki deo, na neki način, koji imaju svoje zahteve, priznajući nas kao predsednike opština. Pri kraju smo da ispunimo nekoliko njihovih zahteva. Za 2024. smo predvideli, takoreći, sve zahteve građana, ali sada da vidimo koliko možemo da uspemo“, rekao je Peci.

„Uspeli smo da se konsolidujemo i naravno spremni smo da sada radimo u interesu svih građana. Sada je više zadovoljen interes građana Srbije, bilo da se zaposle ili da sarađuju…“, rekao je Zećiri.

Pored Pecija i Zećirija, gradonačelnici u opštinama uglavnom naseljenim Srbima su i Erden Atić u Severnoj Mitrovici i Ljuljzim Hetemi u Leposaviću. Nisu odgovorili na zahtev Kohe da govore o svom radu tokom 7 meseci od kada su postavljeni na funkciju.