Patrijarh Porfirije u poseti Orahovcu

Patrijarh Porfirije posetio je Orahovac i Veliku Hoču (Foto: Radio Goraždevac)

Njegova Svetost, patrijarh srpski Porfirije posetio je danas Orahovac i Veliku Hoču. Pre njega su u Orahovac stigli vladika raško-prizrenski Teodosije a zatim i vladika novobrdski Ilarion koji su zajedno sa velikim brojem meštana dočekali patrijarha.

Patrijarh Porfirije je svoju posetu Orahovcu započeo u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice gde se obratio svim prisutnim vernicima. On je u obraćanju narodu kazao da je izuzetno radostan što je došao u Orahovac i da je Orahovac neprestano u njegovom srcu i molitvama.

,,Dragi vladiko, draga deco, braćo i sestre ja sam izuzetno radostan što sam danas došao ovde u Orahovac, i ako je Orahovac neprestano u mome srcu i mojim skromnim molitvama. Nadaleko je poznat u našem narodu gde god da se nalazi naš narod. Poznat pre svega po vašoj ljubavi, po vašoj veri, po vašem širokom srcu. Poznat po pesmi o Orahovcu koju peva Pavlina širom prostora gde žive Srbi ali i širom sveta. I naravno što je za pohvalu, pevajući pesmu o Orahovcu prenosi slavu Orahovca. Mnogi ljudi čuvši za Orahovac daju svoju lepotu za ovaj hram koji je predivan, koji nije preterano velik po svojim razmerama, ali po lepoti i po duhovnosti koja se ovde nalazi on je velelepan i ogroman. Dakle Orahovac i orahovčani su neprestano sa nama, u molitvi i činjenicom da hvala Bogu vi pokazujete veru u Hrista, u njegovu silu i snagu i pokazujući veru trudite se da živite jevanđeljem Hristovim. Jer to je ono što je najvažnije. Ako se trudimo da budemo bolji od sebe, bolji svakoga dana, bolji između sebe, ako se trudimo da razumemo jedni druge, da grlimo jedni druge, da praštamo jedni drugima, da tražimo oproštaj jedni od drugih, onda je to istinska snaga, onda je to lepota koja dopire do Boga. Ako se trudimo dakle da imamo između sebe razumevanje i ljubav, onda naročito u ove dane Božića razumemo i poruku i smisao dolaska Hristovog, dolaska Sina Božijeg među nas. A to je poruka mira, ljubavi i zajednice. On pre svega dolazi da bi sa nama uspostavio zajednicu, da bi uspostavio jedinstvo sa nama ljudima očekujući da i mi budemo jedno među sobom, ali istovremeno da u molitvi ne izostavljamo bilo kog drugog čoveka”, rekao je patrijarh Porfirije.

Posebnu radost patrijarhu su podarila deca koja su mu uručila zahvalnice i Božićne čestitke a zatim i otpevala nekoliko pesama uz zvuke harmonike Gavrila Kujundzića.

Pored posete crkvi, patrijarh je izrazio želju da prošeta ulicama ovog mesta, obišao je takođe i nekadašnji konak manastira Pećke Patrijaršije i usput razgovarao sa meštanima Orahovca.