Novi susret verskih lidera u pećkom regionu

(Foto: KFOR)

Kfor je i ove nove godine okupio predstavnike verskih zajednica u pećkom regionu.

U kampu „Vilađo Italija“ (Villaggio Italia) kod Peći, Zapadne regionalne komande KFOR-a, upriličen je sada već tradicionalni susret svih predstavnika verskih zajednica iz ovog regiona, pre svega iz Dečana, Đakovice, Prizrena, Peći, Junika i Istoka.

Kako su saopštili iz KFOR-a, razgovarali su o „budućnosti mlađih generacija i kako uspostaviti zajedničke tačke razmišljanja“.

Verski lideri su i ovog puta pozdravili ovu inicijativu i zahvalili KFOR-u, navodi KFOR u saopštenju.

„KFOR je uvek posvećen podršci miru, saradnji i napretku za sve ljude koji žive na Kosovu, jer je njegov mandat zasnovan na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija“, navode iz vojne misije.

Nisu izneli dalje detalje, ali se na dostupnim fotografijama vidi da su sastanku, između ostalih prisustvovali i iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava, imam Muslji (Musli) Arifaj iz Peći, sadija iz Đakovice Rujdi Šehu (Shehu), Driton Sulja (Syla) iz tekije u Juniku, te katolički sveštenici. Nisu vidljivi i predstavnici jevrejske zajednice, koji su prisustvovali ranijim sastancima. Takođe, na ovom sastanku ovog puta nije bilo monahinja iz Pećke Patrijaršije. Na isteku stare godine, preminula je monahinja Pećka Marina.

Inače, verski predstavnici iz ovih gradova i opština često posećuju jedni druge, posebno na velike praznike i održavaju neformalne kontakte zahvaljujući i dugogodišnjem poznanstvu. A KFOR je poslednjih godina reintenzivirao međuverski dijalog upriličivši zajedničke susrete u svojoj bazi u pećkom regionu.

Tako su tokom susreta prošlog maja ovi verski lideri poručili zajedno da je njihov dijalog „svetionik mira usled političke složenosti“.