Svečlja: Krajnje je vreme da tužilaštvo podigne optužnicu za Banjsku

(Foto: Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova)

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo počne sa podizanjem optužnice protiv lica koja su učestvovala u napadu u Banjskoj 24. septembra prošle godine.

Rekao je da ima dovoljno dokaza i snimaka za podizanje optužnice.

Ministar Svečlja je, izveštavajući na Кomisiji za bezbednosna i odbrambena pitanja, za godišnji izveštaj o radu za 2023. godinu, rekao da ova institucija dobro posluje, dodajući da su u Policiji Кosova povećana kapitalna ulaganja, ali prema njegovim rečima, procedure su takođe ubrzane.

Posle predstavljanja izveštaja od strane ministra, poslanik iz Samoopredeljenja, Enver Dugoli, zatražio je objašnjenje od ministra Svečlje, zašto nije podignuta optužnica za slučaj Banjska. On je takođe pokrenuo pitanje snabdevanja patrolnih jedinica dugim puškama.

Povodom napada u Banjskoj, Svečlja je rekao da je krajnje vreme da Tužilaštvo započne sa podizanjem optužnice ili barem objavi konačan izveštaj, dodajući da bi i međunarodni partneri trebalo da budu zvanično obavešteni šta se desilo u slučaju napada u Banjskoj.

„Činjenica je da je policija sa slučajem Banjska preduzela najveći istražni proces u svojoj istoriji, kako po značaju, tako i po broju svedočenja sa kojima je morala da se bavi ili ih procesuira. Neka od ovih svedočenja su već javna, neka su u rukama tužilaštva. Čvrsto verujem da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo započne sa podizanjem optužnica ili bar da objavi konačni izveštaj. S obzirom na to da je bezbednost svakako povezana sa drugim segmentima rada institucija, a posebno sa diplomatijom, prikladno je da naši međunarodni partneri budu zvanično obavešteni o tome šta se desilo u slučaju napada u Banjskoj, ali ne samo šta se desilo, već i sa onim što je otkriveno kao cilj ove terorističke grupe i svih drugih elemenata koji su ih podržavali, bilo finansijski, obukom, opremom. Ova teroristička grupa koja je već poznata i ima za cilj da pripoji deo teritorije Republike Кosovo“, rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se spreči ova vrsta napada je gonjenje učesnika ovog napada.

On je, između ostalog, istakao da su kašnjenja i tolerancija od „nekog drugog” podstakli „Srbiju da dođe do slučaja Banjska”.

„Postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv ovih terorista. Pored stručnog rada КP, kako narod kaže, ‘sreća štiti hrabre’, iza nas je sreća. Snimili smo obuku ove terorističke grupe, duboko u Srbiji, koju ni najjače svetske službe nisu uspele da ostvare. Imamo snimak samog sukoba, identifikovali smo većinu učesnika, njihovu umešanost u druge slučajeve. Najbolji način da se spreče ovakvi napadi jeste da se progone oni koji su učestvovali u ovom napadu. Imamo slučaj tri policajca kidnapovana na teritoriji Кosova, da je bilo drugačijih reagovanja svih aktera na ovo, verujem da bi sama Srbija bila rezervisanija u tome da nastavi sa napadima na Кosovo. Ali, naše odlaganje, tuđa tolerancija, podstakla ih je da dođe do slučaja Banjska. Možemo se složiti da ovo neće biti poslednji slučaj, ali od Srbije se sve očekuje, politički se, ni svojim delovanjem, nisu promenili. Zbog toga je veoma važno da se, kao preventivna mera, preduzmu svi neophodni koraci da se ovi teroristi privedu pravdi“, dodao je Svečlja.

U međuvremenu, što se tiče dugog naoružanja, rekao je da je ono u toku i da će njime biti opremljene sve patrole.

„Uveren sam da je ispravna odluka da sve policijske patrole od sada budu opremljene dugim puškama. To ne znači da će javnost stalno viđati policijske patrole sa dugim puškama, ali će ih imati na raspolaganju u slučaju potrebe, da ih uvek koriste po procedurama i zakonima na snazi. Sada smo definitivno u procesu, sve patrole će imati duge puške. Bilo mi je malo čudno kako ranije nisu svi policajci imali dozvolu za upotrebu dugog oružja, svi smo prošli kroz ovaj proces i svi policajci, pošto su obučeni za upotrebu ličnog kratkog oružja, takođe će biti obučeni za upotreba dugog oružja koje imaju na raspolaganju“, dodao je Svečlja.

U međuvremenu, poslanik PDК-a, Rašit Ćaljaj, izrazio je zabrinutost zbog saobraćajne situacije. On je optužio Ministarstvo za infrastrukturu da nije u stanju da ostvari planirane ciljeve. Isto tako, auto-škole, prema njegovim rečima, treba da imaju stroži pristup.

U međuvremenu, on je takođe rekao da koeficijent plata za vatrogasce još nije usklađen.

„Shvatio sam da ovih dana u opštinama, gde ima vođa smena koji su vatrogasci, koeficijent još nije korigovan, iako je to bilo predviđeno programom, oni su ostali isti“, rekao je Ćaljaj.

Za ovo, Svečlja je rekao da će se njima upravljati i plaćati sa centralnog nivoa.

On je rekao i da sa Sindikatom policije razmatraju svoje zahteve, ali je ponovio da se svi zahtevi ne mogu ispuniti jer ih u tome sprečava finansijski problem.

„Za svaki svoj angažman dobijaju odgovarajuću naknadu. U okviru zakona o platama date su odgovarajuće klasifikacije za svaku profesiju. Tu se zatekao i КP koji stoji iza povećanja osnovne plate, a doneta je i odluka da se obezbede dodatni prihodi vezani za rizičnost. Pitanje ko koliko prima je stvar ove odluke za beneficije dodataka za specifične uslove rada, može biti nezadovoljstvo, a sve to rešavamo sa sindikatom КP, sa kojim imamo redovne sastanke i trudimo se da razjasnimo sve tvrdnje. To ne znači da je moguće ispuniti sve zahteve, ne zaboravimo da je Кosovo najsiromašnija država u regionu i Evropi i zahtevi koji se mogu činiti pravedni moraju se videti na kakvo budžetsko opterećenje padaju. Međutim, ni u jednom trenutku ne postoji tendencija da bilo ko bude eksploatisan, već da se svi oni plaćaju po osnovu rada i doprinosa koji daju, što je izvanredno“, rekao je Svečlja.

U međuvremenu, predsednik ove komisije, Beke Beriša, pitao je da li Ujedinjeno Кraljevstvo ima bilo kakvu inicijativu da se dodaju neke druge privilegije policiji, kao i u slučaju vanrednih situacija.

Za ovo, ministar Svečlja je rekao da se sa sindikatom policije razgovara o nizu koraka u pogledu privilegija u vezi sa ovom institucijom.